Балтов: Трябва да се въведе задължителна ваксинация за лекари, социални работници, учители, военни, полицаи
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Януари 2022 09:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Балтов: Трябва да се въведе задължителна ваксинация за лекари, социални работници, учители, военни, полицаи

/КРОСС/ Националният план за справяне с пандемията е прах в очите на хората. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ и бивш директор на „Пирогов" проф. Асен Балтов в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Той посочи, че в пандемичния план не е съобразена заболеваемостта на медицинския персонал, а базата за оценка на ситуацията е 14-дневна, което е твърде дълъг период, при положение че броят на случаите расте експоненциално. Балтов допълни, че през последните пет дни имаме повече нови случаи на коронавирус, отколкото в най-големия пик на третата и на четвъртата вълна.

Друг проблем, според Балтов, е че в плана е заложено запълването на над 1200 интензивни легла, а през последните вълни сме стигали до над 800 настанени в интензивните сектори, т.е. изчаква се прекалено дълго преди да се въведат най-строгите ограничения. Той изрази надежда, че планът ще бъде коригиран, когато се отчетат пропуските му.

Експертът посочи, че броят на заболелите деца до 18-годишна възраст е около 19% за последните два дни. „Границата слиза все по-надолу. Ако няма сериозни мерки, първите, които страдат, са децата и медицинският персонал", заяви Балтов.

Според Асен Балтов мерките у нас трябва да са по-затегнати, защото нямаме достатъчна защита срещу Омикрон.

Според Асен Балтов са необходими и нови по-добри тестове за учениците. Сегашните не са достатъчно ефективни и хващат много малко от случаите, изтъкна той.

Бившият директор на „Пирогов" призова всички да се ваксинират и да спазват мерките срещу коронавирус. Той очаква да се наложи поставянето и на втора бустерна доза ваксина, съдейки по опита на Израел. Според Балтов трябва да се въведе задължителна ваксинация за лекари, социални работници, учители, военни, полицаи.