В армията работят около 4200 пенсионери
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Януари 2022 14:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
В армията работят около 4200 пенсионери

/КРОСС/ Около 4200 военни и цивилни пенсионери работят в цивилното и военното ръководство и в Българската армия. Това става ясно от писмен отговор на министъра на отбраната Стефан Янев на въпрос на депутата Мартин Димитров. Депутатът задава този въпрос заради заявеното намерение в началото на мандата на „Продължаваме Промяната" за административна реформа чрез съкращаване на администрация.

Мнозинството от работещите са навършили пенсионна възраст преди пет или повече от пет години. Те са около 3500, става ясно от отговора на въпроса. Повече цивилни служители предпочитат да останат на работа в армията и администрацията и след пенсиониране. В армията има около 2600 работещи цивилни пенсионери, а в администрацията - 186. Докато работещите след пенсия военни са едва 1398.

Статистиката не дава разбивка какъв тип договори имат работещите в МО и армията пенсионери. Но от отделен отговор за работещите пенсионирани в дружествата към Министерството става ясно, че пенсионираните могат да бъдат наемани на трудов договор, граждански или договор за контрол. На този принцип в подчинените на Министерството търговски дружества работят 993-ма пенсионирани. Мнозинството от тях - 980, са били наети по трудово правоотношение.