Дъщеря на Назарбаев е изтеглила над 300 млн. долара от Казахстан
Секция: СВЯТ
15 Януари 2022 16:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дъщеря на Назарбаев е изтеглила над 300 млн. долара от Казахстан

/КРОСС/ От няколко дни в мрежата се обсъжда публикацията на британския вестник The Telegraph, от която стана известно за новите чуждестранни активи на Алия Назарбаева, най-малката от трите дъщери на бившия казахстански президент Нурсултан Назарбаев, включително частен самолет и луксозни недвижими имоти, пише БГНЕС. В статията се говори и за изтеглянето на повече от $300 милиона от Казахстан.

Оказа се, че още през 2006 г. дъщерята на политика е получила $325 млн., според нея, от продажба на дялове в определен бизнес - $312 млн от тях е изтеглила от страната, тъй като смятала, че е опасно да ги остави в нея. Тя сподели това с финансовите си мениджъри, с чиято помощ създаде фондация в Лихтенщайн. За какъв бизнес става въпрос, в статията не се уточнява. В Казахстан Алия е известна преди всичко като общественичка и ръководителка на различни арт фондации.

Финансовите афери на Алия Назарбаева станаха известни заради конфликта й с двама бивши финансови мениджъри. Дъщерята на политика ги съди с обвинения в нечестност и заговор за измама, но накрая делото бе уредено с конфиденциално споразумение.

След изтеглянето на средствата, според The Telegraph, Назарбаева е купила имение в престижния квартал Хайгейт в Лондон за почти $12 млн, къща в Дубай за $14 млн и самолет Bombardier Challenger за почти $24,5 млн, както и 51% дял в швейцарската банка CBHBank за $108 милиона. Жената се сдобила и с недвижими имоти в Лондон, за да получи британско гражданство.

Семейство Назарбаеви има и други активи във Великобритания. Така голямата дъщеря на Назарбаев Дарига и синът й Нурали Алиев притежават недвижими имоти на стойност над $100 млн. През 2019 г. имотът беше конфискуван, след като британските власти сметнаха, че къщите са закупени с престъпни приходи на Рахат Алиев, бившият съпруг на Дарига. По-късно обаче арестът беше отменен. Според The Times Дарига Назарбаева притежава и известната къща на Шерлок Холмс на Бейкър Стрийт.

В началото на тази година Казахстан попадна в центъра на световните медии заради митингите и бунтовете, които се надигнаха в страната след поскъпването на горивата.