Проф. Иво Христов: Вкарването на Северна Македония в ЕС в този й вид щe има огромни вътрешнобългарски последици
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Януари 2022 13:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Иво Христов: Вкарването на Северна Македония в ЕС в този й вид щe има огромни вътрешнобългарски последици

/КРОСС/  Тези, които в момента дойдоха на власт, не разбират и презират цялата тема, свързана с историческите аспекти на българо-северномакедонските отношения. Те не си дават сметка, че вкарването на Северна Македония в ЕС в този й видс този й статусщима огромни вътрешнобългарски последици. Това каза социологът и бивш депутат от БСП проф. Иво Христов в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

По думите му Македония иска да влезе в ЕС за сметка на българското минало и бъдеще.

Според Христов светът в момента се намира в нова геополитическа ситуация. „Говори се за втора Кримска криза, за съвършено нова конфигурация на отношенията между Русия, САЩ и Китай“, посочи той.

В тази ситуация България се явява на фронтовата линия. „Един от вариантите, които Москва разглежда за отговор на очевидно неотстъпчивата позиция на американците за разбиране на руските интереси и интересите им за сигурността на страната, е разполагането на ракетна база в Сърбия. С руския демарш в Казахстан беше показано, че Русия разглежда бившите съветски републики като изключителна зона на собствено влияние“, коментира Христов.

По думите му КОВИД пандемията е била използвана за задълбочаване и ускоряване на процеси и промени, които е нямало как иначе да се развият с такава интензивност и острота.