Москва отговори на Белия дом: Не търсим повод за нахлуване в Украйна, не искаме война
Секция: Коментари
15 Януари 2022 17:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Москва отговори на Белия дом: Не търсим повод за нахлуване в Украйна, не искаме война

/КРОСС/ Русия отхвърли обвиненията на САЩ, че търси повод за нахлуване в Украйна, предаде ТАСС. "Те са потвърждение за продължаващия информационен натиск върху Москва", се казва в изявление на руското посолство във Вашингтон, публикувано снощи на страницата на дипломатическата мисия във Фейсбук.

„Взехме под внимание изявленията, направени от прессекретарите на Белия дом и Пентагона по време на брифинги на 14 януари относно предполагаемата подготовка от Русия и търсене на претекст за нахлуване в Украйна“, казаха дипломатите.

"Представители на администрацията вече подробно описват сценариите на подобни провокации, посочвайки датите на евентуалното начало на "операциите". Както обикновено, няма доказателства", подчертаха те. "Повтаря се един и същ сценарий: хвърля се сензация, която след това, многократно повторена от пресата, се превръща във водеща новина", казват от посолството.

„Бихме искали да предупредим колегите ни за тези авантюри. Заявяваме още веднъж: обвиненията срещу нас, които не спират в САЩ (както на официално ниво, така и в медиите), са неоснователни и не могат да имат никакви потвърждение“, допълниха от руската дипломатическа мисия. Дипломатите отбелязват, че Русия е против войната и за "дипломатическо решение на всички международни проблеми".

„Настоятелно призоваваме Съединените щати да работят по същество, за да гарантират гаранции за сигурност въз основа на проектодоговорите, предложени от руската страна“, добавиха те. Позицията на руските дипломати идва след вчерашното изявление на прессекретарят на Белия дом Джен Псаки, който заяви, че САЩ разполагат с доказателства, че Русия планира провокации в Украйна, "за да може да изфабрикува претекст за инвазия". Зад думите му застани и говорителят на Пентагона Джон Кърби.