Разводът състарява мозъка с 4 месеца
Секция: ЛЮБОПИТНО
16 Януари 2022 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разводът състарява мозъка с 4 месеца

/КРОСС/ Бръчките по лицето и болките в коленете са белезите, по които лесно можем да разпознаем, че остаряваме. Мозъкът ни обаче не се води по нашето ЕГН, а си има своя собствена възраст, която е неизвестна. При някои хора сивото вещество остарява бързо и намалява още докато са млади, а при други умът е остър като бръснач дори и когато косите са побелели.

Ето защо учени по цял свят се опитват да намерят начин за разгадаване на „годините“ на човешкия мозък, както и фактори за неговото подмладяване и състаряване. Британски лекари например разработват методика за изчисляване на „мозъчната възраст“, при която отчитат телесното тегло, нивото на холестерина, употребата на алкохол и редица други.

Всичките данни общо ще позволят да се определи какъв брой мозъчни клетки е изгубил човек и доколко бързо е станало това.  Едно от откритията в тази връзка е на изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего. Според проучването им трагичните събития в живота на човек убиват нервни клетки и така сивото вещество буквално се свива. Разводът състарява мозъка ни с 4 месеца.

Същият ефект имат загубата на любим човек, смъртта в семейството, сериозните здравословни проблеми. Това означава, че ако човек има лошият късмет да се сблъска в кратък период от време с няколко житейски предизвикателства, мозъкът му може за дни да остарее с година. Според някои учени стареенето е в резултат на възпаления, които се случват в мозъчната кора под влиянието на силен стрес и негативни емоции. Според други пък важна е реакцията на човека подложен на тези събития, дали той ще спре да се храни, дали ще загуби качеството на съня си и т.н.

Факторите, които отговарят за възрастта на мозъка ни, са десетки. От часовете за почивка, през менюто, сексуалния живот, та чак до професията ни. Проучвания доказват, че хората, които спят по-малко от 6 часа в денонощие, губят по-бързо своя умствен капацитет.

В същото време обаче, ако ядем редовно зеленчуци и плодове, риба и ленено семе, пийваме червено вино и гроздов сок, това ще стимулира мозъка ни. Редовният оргазъм също има тази уникална способност. Оказва се, че хората, които редовно се отдават на интимни страсти, се справят по-добре на тестове за мислене и запомняне.

Същото важи и за спортуващите хора. Дори лека тренировка в продължение на 30 минути поне 5 дни в седмицата, е способна да събуди ума ни и да го тренира наравно с тялото. И обратното – наднорменото тегло е предпоставка за „стопяване“ на сивото вещество.

Практикуването на йога пък конкретно се свързва с промените в кардиометаболните рискови фактори и мозъчните невротрофични фактори. Активностите обаче не са само за тялото. Такива има и за мозъка ни. Ученето на чужд език е един от най-ефективните методи за подмладяване. Освен него помагат четенето на книги, решаването на кръстословици и судоку, пресмятането на ум вместо с калкулатора.