Обреди и обичаи около раждането на дете
Секция: ЛЮБОПИТНО
16 Януари 2022 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обреди и обичаи около раждането на дете

/КРОСС/ Какво се прави за лесно раждане

Множество обичаи и вярвания са свързани с предстоящото раждане. То трябва да се пази в тайна.

Ако за него разбере мъж, който е тръгнал на работа, родилката ще се мъчи докато мъжът се върне.

Ако се разбере за раждането и то вържи трудно бабата праща при разбралия съд с вода, да си потопи в нея пръстите, а после от тази вода дават на родилката да пие.

Ако по пътя все пак я срещне някой и той разбере къде отива, взимат от човека нишан - кърпа, престилка, може дори и само конец, и го слагат при родилката или хвърлят по пътя напред камък за лесно раждане.

Ако родилката е имала вече тежко раждане, трябва да отиде при жена, която ражда леко - да й омеси тя питка или кравай, да го пусне през дрехите й и да й го даде. Така чрез хляба ще й предаде дарбата си за раждане и плодовитост и тя ще роди лесно.

Ако жена, която ражда лесно, даде на родилката трикратно да пие вода, тя също ще роди лесно. В този случай магическото предаване на способността става чрез водата.

По време на раждането на родилката й дават да пие от вода, в която домашните са си измили ръцете, или вода, излята върху резетата на вратата и точилката, или вода, подадена й от човек с „лек полаз", та полазът му да премине от водата в нея, или й дават веда от бразда.

Тайнствената сила на водата - граница и врата от един свят към друг, може да помогне и предаде на родилката чуждия късмет. През дрехата на родилката пускат сапун, поливат я с малко вода в пазвата, дават й да пие вода, в която е измит топузът от вратата - понеже виси надолу, та да се роди бързо детето.

Също така съпругът се изпраща далеч от дома. Добре е и той да потопи пръстите си във вода, която родилката изпива, за да роди по-лесно.

Друг начин за по-лесно раждане бременните връзвали на гредата в стаята въже, за което се държали по време на раждане. Когато болките станат чести, отварят се всички прозорци и врати на дома, развързват се възлите на дрехите, разплитат се плитките, разкопчават се копчетата, отключват се катинари, ножове и ножици - „да се отключи", „отвори" жената, сипва се вода и в ключалките. Вратата на световете се отваря. Родилката сякаш наистина все повече прилича на отвъдна, намира се на границата на тук и „накрай свет ", готова е да се слее с природата, но и да изтръгне от нея живот, който да премине през вратата и да остане при хората.

Карат родилката да прескочи медник с гореща вода или да прекрачи огъня. Нещата, приготвени за бебето, се разтърсват и разхвърлят из помещението, където става раждането. Вярвало се е също , че ако се разпаше престилката на жена, друга бременна жена започва да ражда. На главата на родилката се слага венец от смил и се държи мокра гъба. На гърба на родилката се слага бележка с надпис: „Ето, небесните двери се отвориха и ти, отроче, излез, Бог те зове!". После се излиза от дома и на горния праг се изписва: „Разрушавайте, разрушавайте до основи!" .

Надписът трябва веднага да се изтрие след раждането, за да не се разруши (изсипе) утробата на родилката. Бабата удря леко родилката през кръста с дреха от мъжа й, за да се „разкръсти" и роди. Може и с думи да подкани и да рече: „Ако си момиче, бързай да вървиш за вода, ако си момче, бързай за дърва." Във вода се топи Богородична билка (или Богородична трева) и щом се разтопи, детето се ражда. Ако по време на раждането у дома има чужд човек, той остава да пренощува. При раждане огледалото се обръща към родилката. Страданията могат да се облекчат, като плодът „се заменя". До главата й слагат житен клас, перо от кокошка, промушват яйце през пазвата й.

За да се роди хубаво и здраво дете

Българката от векове е знаела че , че съдбата на детето ни е в наша власт още преди детето да се е родило това и е правела всичко възможно, за да роди здрави и хубави деца. Периодът на бременността е изпълнен с много неща, които е добре да се направят, и с още толкова и може би повече забрани. Бременната се ограничава от различни храни и дейности, които в повечето случаи се определят от пряка връзка, наподобяване, макар и съвсем външно с това, което иска да избегне жената за себе си и детето. Ограниченията са едновременно и грижа за здравето на бъдещата майка и детето, но и своеобразна изолация и предпазна мярка. Много силен е моралният акцент на тези забрани. В този момент, когато и жената, и детето в нея са на ръба на времето, когато от небитието и хаоса трябва да се създаде човек и да се вмести, да се подреди в реда на живота, опасността е твърде голяма.

Прекрачването на световете крие много риск, несигурност, неяснота – свързано е с други, неземни и отвъдни сили. В този толкова опасен и граничен момент нормите на обществото, на културата и морала, подредеността, която дават те, могат да се окажат спасителни и не случайно човек се обръща към тях с надежда. Забраните в крайна сметка са точно тези необходими и задължителни ориентири на бременната жена към общоприетите норми и правила на поведение, които могат да я предпазят от нечовешки, природни сили и въздействия, от които тя и без това е достатъчно уязвима.

В този смисъл те очертават правилното протичане на бременността и целта на самото раждане – отнемане от хаоса и създаване на живот от него в подредения, организиран свят на хората. Забраните по своеобразен начин предпазват и очистват както бъдещата майка, така и детето. Подготвят новопоявилия се живот за включването му, приобщаването в обществото, културата, правилата на хората.

Ако бебето се роди в Неделя то това се счита за добър и личен ден.

Хубаво е детето да се роди в неделя. Ще е късметлия в живота, ще е честито, разумно, с хубаво лице, с големи очи и дълъг перчем, смирено, кротко, ще обича истината и ще мрази лъжата. Момичето ще е кипра - ще обича да се гизди и облича в най-лични премени. Каквото си облече, все ще й прилича. Обикновено тези деца се кръщават Делчо, Неделя и т. н.

Ако бебето се роди на 27- мо число от месеца то това се счита за щастлив ден.

Родените тогава ще бъдат изключително красиви. Не е добре да се разболееш на 27-и, боледуването ще е продължително, но няма да е опасно за живота. Денят е добър за начало на голямо пътешествие.

 

Източници: *Български магии и гадания, автор - Лилия Старева, книгоиздателска къща „Труд” 2007 и други източници