Почина известен италиански моден дизайнер
Секция: Шоубизнес
16 Януари 2022 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Почина известен италиански моден дизайнер

/КРОСС/ Нино Черути, едно от най-известните имена в италианската мода, почина на 91-годишна възраст. Той е починал в болницата Верчели в северозападния регион на Пиемонт, където е бил приет за операция на тазобедрената става, съобщи италианският всекидневник Corriere della Sera, цитиран от БГНЕС.

Черути беше един от водещите дизайнери на мъжка мода през 20-ти век. Роден в Биела, той наследява семейния бизнес на много млада възраст. Започва да управлява модната марка през 1950 г., когато е само на 20 години. Черути става известен, след като през 1957 г. представя първата си мъжка модна линия Hitman.

През 1967 г. в Париж е открит първия бутик Cerruti 1881. В продължение на десетилетия от кариерата си той лансира млади дизайнери сред които е бил и Джорджо Армани.

„Много съм тъжен да науча за смъртта на Нино Черути. Въпреки че с годините контактите ни избледняха, винаги съм го смятал за един от хората, които са имали истинско и положително влияние върху живота ми", заяви Армани, научавайки за кончината на своя някогашен ментор.

"От него научих не само за вкуса към облеклото, но и важността на цялостната визия. Като стилист и като предприемач. Синьор Нино имаше остър поглед, истинско любопитство, способността да се осмелява. Неговият нежен начин да бъде авторитетен и дори авторитарен ще липсва", допълни Джорджо Армани. В родният град на Черути Биела е обявен траур, пише БГНЕС.