„Росатом“ започна производство на оборудване за АЕЦ „Куданкулам“ в Индия
Секция: Русия
16 Януари 2022 11:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Росатом“ започна производство на оборудване за АЕЦ „Куданкулам“ в Индия

/КРОСС/ Руското предприятие „Атоммаш“ (част от „Росатом“) започна производство на реактора и парогенераторите за шести енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“ в Индия. По договор компанията трябва да достави два атомни реактора с вътрешнокорпусните устройства и горен блок тип ВВЕР-1000 за пети и шести енергоблок на централата, парогенератори, корпусите на главния циркулационен помпен агрегат, главен циркулационен тръбопровод и още оборудване с обща маса от около 6000 тона.

АЕЦ „Куданкулам“ се намира в южната част на Индия, в щата Тамилнад и е с енергоблокове тип ВВЕР-1000. От 2016 г. първи енергоблок работи устойчиво на проектно ниво на мощност от 1000 МВт. Същата година в националната енергийна мрежа на страната бе включен и втори енергоблок на централата.

Властите в Индия сключиха генерално рамково споразумение с „Росатом“ за строителство на трети и четвърти енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“ през пролетта на 2014 година, а през 2017 г. бе подписано и споразумение за изграждане на пети и шести енергоблок.