Вирусолог: Очкаваме пандемията да приключи тази година
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Януари 2022 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вирусолог: Очкаваме пандемията да приключи тази година

/КРОСС/ Пандемията върви към приключване, край ще има и той ще бъде още тази година. Това каза съветникът на премиера по въпросите на пандемията проф. Радка Аргирова в предаването „Деня започва с Георги Любенов" по БНТ.

По думите й вече има достатъчно данни и у нас, че Омикрон протича по-леко. Точно този факт е наложил и промяната на подхода на налагане на ограничителни мерки.

Според Радка Аргирова с новия План за управление на пандемията има повишена отговорност на локалните структури и щабове, както и предвидимост - има възможност да се види тенденцията за всяка една от клъстерните области и така човек може да се подготви предварително. Освен това има приемственост между етапите. Философията е съобразена с това, че Омикрон има тази особеност, че протича по-леко в повечето случаи. Така или иначе обаче има хора, които се разболяват тежко и от този щам, допълни Аргирова.

Според нея не е разумно у нас да отпадне сертификата за наличие на антитела, тъй като има голям брой хора, преминали безсимптомно срещата си с вируса. Те трябва да следят антителатата си и след спадането им да се ваксинират, препоръча проф. Аргирова.

Обмислят се различни подходи относно прилагането на бустерни дози - да се прилага ваксина срещу най-разпространения вариант в дадения момент или ваксина срещу щама с най-висока циркулация в даден регион в света.

Новата работна група, чието създаване беше решено след срещата на премиера Кирил Петков и ПП „Възраждане", ще бъде сформирана в сряда. Тя ще съдържа равен брой представители на управляващите и протестиращите, каза Радка Аргирова.

Основната й задача ще бъде да направи цялостен анализ на всички данни, с които разполагаме - не само на заболеваемост, но и на използването на интензивните легла и тяхната наличност. „Въпросът е, че трябва да бъдат изслушани всички страни. Това е цялата работа. И то не само за Омикрон, но и за другите искания, които се поставят с протестите на „Възраждане". Щом предстои да взимаме решение, трябва да го вземем както трябва. С предварителни предубеждения и нагласи нещата не стават", обясни тя.