Правосъдният министър: Имаме сигнали за конкретни нарушения на Иван Гешев
Секция: Интервюта
16 Януари 2022 17:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Правосъдният министър: Имаме сигнали за конкретни нарушения на Иван Гешев

/КРОСС/  - Тя е жената, която може да се боксира с усмивка и с букет. Сяда на традиционно най-клатещия се министерски стол след този на здравния министър. Мандатът й започна с искане на оставката на Иван Гешев и с неочакваната на Сотир Цацаров. За поисканите и дадените оставки на бившия и настоящия главен прокурор - ексклузивно министърът на правосъдието Надежда Йорданова. Добро утро казвам на Надежда Йорданова. Горещите теми са във вашия ресор тази седмица.

Надежда Йорданова: Добро утро. В сектор „Правосъдие" имат да се случват много неща и се случват много неща, именно защото единият от проблемите на обществото е усещането за липса на правосъдие. И една от големите задачи, които трябва да свърши това управление, е да обърне тенденцията, да върне вярата в хората, че в нашата държава правосъдие има.

- С призив обаче ще стане ли, призив към главния прокурор да се оттегли от поста?

Надежда Йорданова: Призивите за оставка са важен инструмент в обществения и политическия живот, за да се покаже къде стои отговорността за определени неудачи в нашето общество, за неизпълнени задължения. Това е нормален начин за разговор, за водене на политически и обществен дебат. Въпросът обаче и всъщност задължение на нас като управляващо мнозинство, заедно с колегите от парламента, е да намерим законодателните решения, така че механизмите за търсене на отговорност да бъдат наистина ефективни.

- Г-жо Йорданова, само че и от прокуратурата казват: това е политически натиск. Когато се използва - вие казвате политически диалог, само че редно ли е да има политически диалог с друга власт, която е независима?

Надежда Йорданова: Когато авторите на нашата Конституция са я създавали, там са заложили принципа за разделение на властите и върховенство на правото. Нека да припомним, че откакто съществува модерният конституционализъм и демократичният правов ред в нашата цивилизация, разделението на властите означава не автономност на всяка една от властите, а взаимодействие между тях. И втората част от уравнението - власт власт възпира. Тогава, когато е видно, че една власт не върши своята работа, а в конкретния случай имаме безспорно такава ситуация, защото борбата с корупцията на практика е на ниво нула, тогава останалите власти трябва да предприемат съответните действия, за да се преустанови това явно, очевидно нередно състояние. Нека да си припомним - през 2020 г. стотици хиляди хора бяха по улиците и заявяваха, че ние имаме проблем с борбата с корупцията и това трябва да спре.

- Г-жо Йорданова, само че в писмо от 32 страници главният прокурор и неговите колеги от ръководството на прокуратурата информираха институции и в Европа, и в САЩ за натиска, който се оказва, и изредиха казуси, по които работят и разследват. Отчетоха дейност пред света.

Надежда Йорданова: Аз съм запозната с това писмо в голям детайл. Всъщност предстоят ми срещи с част от адресатите на това писмо.

- С кого ви предстоят срещи?

Надежда Йорданова: В началото на февруари е Съветът „Правосъдие и вътрешни работи", така че аз ще се видя с колегите си министри на правосъдието от държавите членки на Европейския съюз и ще обсъдя с тях това, проблема с върховенството на правото в България и какво правим ние, за да го решим. Освен това очаква се в съвсем скоро време Групата за наблюдение на демокрацията към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент да проведе поредното изслушване на България по тези проблеми. Този път, за разлика от предходните пъти, България ще бъде представена на най-високо ниво и ние ще проведем откровен диалог с европейските депутати по тези теми.

- Имаше ли реакции след това писмо? Това са планирани срещи, а такива, които са поискани с вас, или разговори, поискани да бъдат проведени с вас, след писмото на прокуратурата?

Надежда Йорданова: От ГРЕКО получихме писмо, с което поискаха нашето становище.

- ГРЕКО?

Надежда Йорданова: Това е комисия, формирование в рамките на Съвета на Европа, които се занимават с борбата с корупцията.

- Т.е. Съветът на Европа е обърнал внимание на писмото на г-н Гешев?

Надежда Йорданова: Да, това е съвсем нормална реакция, защото тогава, когато една институция постави определени въпроси, е напълно нормално да се видят какво е становището на останалите институции. Обаче всяка една от тези институции - не всяка, но голяма част от тях, включително и Съветът на Европа многократно е констатирал проблемите с прокуратурата в Република България. Ние имаме неизпълнени решения на Европейския съд по правата на човека, именно които осъждат България, защото липсва ефективен механизъм за разследване и търсене на отговорност от главния прокурор. Това е...

- Само становище ли искат? Изразяват ли загриженост заради това, което на научили от главния прокурор?

Надежда Йорданова: Не. Изисква се информация и становище.

- Каква е функцията? Ще излязат ли със собствено становище, след като проучат какво имат да кажат всички страни в България?

Надежда Йорданова: Специално във връзка с борбата с корупцията, имат редовни мониторингови доклади и размяната на тази информация ще бъде взета предвид при изготвянето на съответния мониторингов доклад от гледна точка на напредъка за справянето с корупцията с България. Докато нямаме осъдителни присъди на високо ниво, констатациите ще продължават да бъдат не особено ласкателни.

- Реакция от други институции имаше ли?

Надежда Йорданова: Не.

- Когато при първата ви среща главният прокурор Иван Гешев ви подари красив букет цветя, вие му отговорихте с очакване да обсъдите условията за неговата оставка. Имали ли сте разговори на четири очи?

Надежда Йорданова: Не се е налагало да имаме разговори на четири очи. До този момент не е имало повод за взаимодействие между главния прокурор и министъра на правосъдието, който да налага такъв разговор.

- Как ще се стигне до оставката, която вие дадохте хоризонт три месеца за нея, че е възможна и постижима, на главния прокурор?

Надежда Йорданова: Това как ще реши главният прокурор да носи неговата отговорност, е негов личен въпрос, лична преценка. Това, което ние правим, освен законовите механизми - разработваме законовите механизми за търсене на отговорност на главния прокурор, е: в Министерство на правосъдието продължаваме да работим и по конкретни сигнали, по конкретни въпроси за нарушения от негова страна. Така че това е друга линия на наше поведение - ние да поставим...

- Какви сигнали имате, свързани с нарушения, извършени от главния прокурор?

Надежда Йорданова: Те са различни - във връзка с неосъществяване на контрол в определени случаи за начина на организиране и провеждане на наказателното производство, има въпроси относно конкретни негови решения и действия. Така че като изясним всички факти и обстоятелства, ще информираме обществото за това.

- Има ли такива, които да са аргументи за искане за отстраняването му?

Надежда Йорданова: Да, точно така, има и такива.

- Може ли да ни дадете примери?

Надежда Йорданова: Когато изясним всички факти и обстоятелства. Част от тях са свързани и с класифицирана информация, заради което имам и обективни пречки да говоря.

- Но има още, които да добавите към казуса с член на семейството на г-н Гешев, който осветлихте?

Надежда Йорданова: Абсолютно, да, да, да.

- Той използва и това в аргументите си до институциите.

Надежда Йорданова: Да. Запозната съм. Но така или иначе, по този казус има много въпрос и те трябва да бъдат изяснени и разследвани. И нека да не си затваряме очите. Именно това е един от големите проблеми на България - че няма ситуация, при която тогава, когато има съмнение към главния прокурор, всички факти и обстоятелства могат да бъдат обективно изяснени и разследвани. Може и да няма проблем, може и да има, но трябва да имаме ясна, прозрачна, ефективна процедура да установим това.

- А докъде стигна - вие анонсирахте този казус - докъде стигна вашата проверка по него?

Надежда Йорданова: В момента изчакваме информацията, която има и в Министерство на вътрешните работи, за да обединим всички неща в един казус и документ, за да могат колегите от Висшия съдебен съвет (ВСС) да разполагат с цялата информация.

- Давате ли си някакъв срок, в който да предоставите тази информация на ВСС и да се очаквате от него да се произнесе за отстраняването на Иван Гешев, нали така, отново?

Надежда Йорданова: Да, да, да, точно така. Опитвам, правим всичко възможно да работим в най-стегнати срокове. Знаете, че по този въпрос има и конституционен спор, т.е. въпрос за тълкувателно решение на Конституционния съд, така че безспорно двете процедури трябва да бъдат съобразени във времето.

- Чухте упреците и на бившия правосъден министър и вицепремиер с ресор „Правосъдие" Екатерина Захариева: законопроекти черно на бяло - нищо не предлагат новите управляващи към този момент. А това е пътят за промяна.

Надежда Йорданова: Безспорно, най-устойчивият начин за решаване на проблемите, които имаме, е едно ясно и много добро законодателство. Работим изключително интензивно по няколко законопроекта. Единият е Закон за изпълнение и допълнение на Закона за съдебната власт, с който да бъдат закрити Специализираната прокуратура и Специализираният съд, да бъде променен начинът на работа на ВСС, да бъдат отменени т.нар. „кариерни бонуси" на членовете на ВСС, и някои други детайли и законопроектът за реформиране на КПКОНПИ, разделянето й на две - от една страна антикорупционна комисия, от друга страна Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Аз чух критиките на г-жа Захариева, които изказа преди мен, относно съмнения доколко разследващите функции на антикорупционната комисия биха били ефективни, имайки предвид недобрия опит на Специализираното звено в ДАНС. Аз няма да се съглася с нея, защото България има добри примери за ефективни специализирани разследващи функции и това са именно на органите на НАП и на органите на митниците.

След като им се даде тази възможност, ние виждаме едно добро развитие на разследванията в тази група, престъпления. Специализираните разследвания в антикорупционната комисия ще бъдат важни, защото те ще включват екипи - както ІТ специалисти, така и финансови специалисти, защото това са едни сложни престъпления и ние трябва да дадем инструментариума за ефективно разследване.

- Кога? Може ли да дадете кратък отговор кога ще предложите в Народното събрание за разглеждане тези важни законопроекти?

Надежда Йорданова: Очаквам Законът за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт да бъде обявен за обществено обсъждане още тази седмица. С колегите в коалиционния формат имаме да изчистваме и сме в интензивни разговори относно някои детайли във връзка с подобряването на производството за отнемане на противозаконно придобитото имущество. Там има много сложен баланс за постигане. Очаквам наистина в рамките на дни да приключим и този разговор.

- Г-н Сотир Цацаров подаде оставка и на следващия ден беше обявено, че му се отнема допускът до класифицирана информация. Какъв е вашият прочит на тази поредица от събития?

Надежда Йорданова: Има едно много ясно обстоятелство, един много ясен факт - че в България най-сетне започва да има ефективен контрол върху това кой има достъп до класифицирана информация и как се изпълняват тези задължения.

- Само че изглежда, че е по отношение на човек, който от самото начало е посочен като такъв, който трябва да бъде махнат от новата власт.

Надежда Йорданова: Или може да има и другия прочит - че г-н Цацаров по някакъв начин е усетил, че би могло да има такова развитие, и е решил да изпревари събитията. Така че нека да не спекулираме с това дали има или няма политически натиск спрямо това действие за отнемане на допуска. Така или иначе, както ние сме казвали многократно, тази комисия ще бъде реформирана, с или без г-н Цацаров. Така или иначе, дните на тази негова позиция бяха преброени. Така че аз не виждам повод да се използват допълнителни инструменти. Вярвам, че в този случай процедурата за отнемане на допуск е била приложена обективно.

- Само че в неговите аргументи се говори за политически натиск от страна на премиера и на вътрешния министър. В същото време говори за отмъщение от страна на вътрешния министър, който пък е обект на проверка на комисията. Звучи ли ви логично тази последователност в неговото изложение?

Надежда Йорданова: Аз отношенията между Сотир Цацаров и вътрешния министър не мога да коментирам. Всяка една от институциите упражнява правомощията си. Това, което мога да кажа аз от моята гледна точка, задачите, които трябва да изпълня - че оставката на Сотир Цацаров по никакъв начин няма да забави или да промени вижданията за това как трябва да бъде преструктурирана и как да функционира антикорупционната комисия и Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество.

- Имате ли вече идеи кой е подходящият председател на тази комисия?

Надежда Йорданова: Персонални решения не могат да бъдат обсъждани преди да се вземат съответните законодателни решения за структуриране на двата органа. Нека да кажем, че нито отнемането на допуска на г-н Цацаров, нито неговата оставка ще спрат работата на тази комисия в момента, в настоящия й състав. В действащия закон има много ясно уредена процедура какво трябва да направи заместник-председателят на комисията в тези случаи, как да адресира Народното събрание, какви са следващите стъпки, как функционира в този период комисията. Така че нека да няма безпокойство в обществото, че оставката, отнемането на допуск ще спрат някакви важни проверки или важни процеси, които в момента вървят в комисията.

- Важен избор беше направен в петък - жена съдия за първи път оглавява най-висшето съдилище в държавата. И критиката срещу това - един единствен кандидат. Избор с един кандидат избор ли е?

Надежда Йорданова: Избор на съдия Галина Захарова за председател на Върховния касационен съд е едно от най-добрите събития в правосъдната система от много години назад. Този избор ми даде надежда, че в България магистратското съсловие е готово да съдейства и да работи, така щото да се случи правосъдната реформа и да има по-добро усещане за справедливост в страната. Беше избран един съдия, един магистрат с безспорни професионални качества, с изключително висок морал, почтеност. Както многократно чухме, един добър човек. Не можем да съпоставяме избора на съдия Захарова и избора на прокурор Гешев за съответните позиции.

- И двамата са по един кандидат в избор.

Надежда Йорданова: И двамата са, да. Но нека този формален пункт, този формален критерий да не се използва като опит за поставяне на равенство между двата избора. Става въпрос за много различни биографии, защото спрямо...

- Но става въпрос за липса на вътрешна конкуренция, както казва Боян Магдалинчев - представляващият ВСС.

Надежда Йорданова: Тук, пак казвам, това е един формален въпрос. Възможно е да има и другата хипотеза - да има привидна конкуренция. Нека с този формален критерий не избягване следния въпрос: когато се разглеждаше кандидатурата на г-н Гешев за главен прокурор, неговата предистория беше повече от спорна. Малко преди той да стане главен прокурор, постави под въпрос разделението на властите и нарече този принцип „десен екстремизъм", което е политическо изказване per se, но не по политики на това как действа прокуратурата и съдебната власт, а какво е поведението на политическите партии, което е абсолютно недопустимо.

След това той, неговата професионална биография беше натоварена с толкова спорни моменти. Та той прикри по делото „КТБ" Делян Пеевски. Той беше в Специализираната прокуратура, когато се разви „ЦУМ-гейт". Какво точно направи? И толкова други въпроси, спорни въпроси от неговата професионална кариера бяха поставени на масата. Нашето общество приема ли да имаме главен прокурор с такава спорна професионална кариера? И всъщност тези въпроси се развиха и в неговия мандат като главен прокурор.

Колко време трябваше да чакаме и то всъщност продължаваме да нямаме ефективно разследване на случаите с пачките, банкнотите, изтеклите записи и толкова други спорни въпроси около Делян Пеевски. Илко Желязков - какво правим с него? Със санкциите „Магнитски" на практика САЩ ни поставиха под въпрос нашия суверенитет в сектор „Правосъдие".

- Можем ли да обобщим това, което казвате - има сигнали, по които още се работи, които могат да допринесат като аргументи за отстраняването на Иван Гешев от поста и събирате доказателства и от МВР по казуса, който вече огласихте?

Надежда Йорданова: Точно така, да, да.

- Кога ще се случи с това - не може да се ангажирате все още със срок.

Надежда Йорданова: Във възможно най-скоро време. Работим интензивно, така че в първия възможен момент.
Водещ: Добре, благодаря ви, г-жо Йорданова.