Милен Велчев: Няма да се разминем без теглене на заем
Секция: ИКОНОМИКА
16 Януари 2022 18:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Милен Велчев: Няма да се разминем без теглене на заем

/КРОСС/ Забавянето на бюджета е напълно нормално. Ще са необходими няколко седмици да се нанесат корекции, които съответстват на политиките, заявени от новото правителство. Това каза бившият министър на финансите Милен Велчев в предаването „Бизнес.БГ" по БНТ.

Новият бюджет трябва да бъде реалистичен и да съответства на икономическия цикъл и необходимостта от поддържане на макроикономически баланси, заяви Велчев. Той трябва да съдържа и инструменти за подпомагане в пандемията, но не за сметка на обременяване допълнително на бъдещите поколения с нов дълг, заяви финансистът. „Няма да се разминем без теглене на заем. Много по-важно е какъв е дефицитът, който се залага - това е цифрата, която трябва да се следи", подчерта Велчев.

Планираната актуализация в средата на годината той обясни с повишената неизвестност относно приходите заради КОВИД кризата, макар че икономиката вече е във фаза на по-голяма предсказуемост и ситуацията от 2020 г. е различна, добави експертът.

Притеснителен според него е дефицитът, натрупан само в рамките на месец. „Не си спомням друга година за един месец това да се е случвало в такива мащаби. 9 милиарда наистина не е лесно да бъдат похарчени и със сигурност не могат да бъдат похарчени много ефективно", коментира Велчев.