Математик: Пикът ще е на 5 март със 70 000 заразени на ден
Секция: Здраве
17 Януари 2022 09:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Математик: Пикът ще е на 5 март със 70 000 заразени на ден

/КРОСС/ 70 000 заразени с коронавирус на ден. Такъв модел показа в „Тази сутрин“ математикът проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика-БАН. Според този модел пикът с тези случаи за денонощие ще е около 5 март.

На въпрос какво може да спре този пик той заяви, че това е или локдаун, или ако хората се ваксинират.

Общопрактикуващият лекар и зам.-председател на БЛС д-р Николай Брънзалов заяви, че натискът върху болниците се повишава всеки ден. „Омикрон“ определено е доста по-заразен, но добрата новина е, че протича по-леко, допълни той. Боледуват обаче по-млади хора.

Обществото за съжаление е много маргинализирано по отношение на ваксините. Но има един голям процент, които се колебаят. Моят призив към тях е да си поставят ваксина, каза д-р Брънзалов.

При такава прогноза очакваме да се увеличи броят на хоспитализираните деца. Надяваме се други да боледуват леко. Ако не се предприемат мерки за ограничаване на контактите между децата и учителите, логично ще има все повече заразени и деца, които ще разпространяват „Омикрон, каза от своя страна д-р Христиана Бацелова, епидемиолог в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Според нея е добре да се мине към онлайн обучение, докато започне да затихва вълната.