По-високите цени на горивата се очаква сериозно да засегнат както шофьорите, така и превозвачите
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Януари 2022 09:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
По-високите цени на горивата се очаква сериозно да засегнат както шофьорите, така и превозвачите

/КРОСС/ Цените на горивата отново тръгнаха нагоре от началото на годината. Поне до края на януари бензинът и дизелът ще продължават да покъпват, а метанът е с рекорден ръст през последните месеци. По-високите цени се очаква сериозно да засегнат както шофьорите, така и превозвачите. Бизнесът вече даде заявка за по-скъпи билети за обществения превоз през тази година.

За последната година най-масовите горива са поскъпнали с над 30%. Така само за литър през последните 12 месеца плащаме отгоре около 60 стотинки. Най-сериозен обаче е ръстът при метанът - над два пъти. Ако преди година шофьори и превозвачи са зареждали за 2.90 лв., то сега в отделните части на страната плащат между 2.40 и 3.70.

Най-масовият бензин А95 е поскъпнал средно с 32%, а дизелът - с 35. От бранша определят цените в момента като стабилни, но отчитат нов ръст при суровия петрол на международните пазари в първите дни на януари.

През последните дни има известно повишение на курса на суровия петрол – той надмина 84 долара за барел. Засега не вярвам това да се отрази на цените на бензиноколонките, но ако тенденцията продължи нагоре, е възможно да има леко поскъпване. Поне към настоящия момент не виждам някакви фактори, които да качат бензина и дизела до 3 лв., освен ако не се случи нещо извънредно на международните пазари, коментира Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.