Емил Хърсев: Мораториумът е отказ от решение, ДДС не бива да се пипа
Секция: Анализи
17 Януари 2022 10:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Емил Хърсев:  Мораториумът е отказ от решение, ДДС не бива да се пипа

/КРОСС/ Инфлацията я изчисляваме за нацията - цялото потребление на всички потребители в България. Всеки от нас си има обаче индивидуален индекс на потреблението, в зависимост от това каква е структурата на това, което самият той купува", коментира финансистът доц. Емил Хърсев в "България сутрин".

"Сигурно има спорове в коалицията относно бюджета, след като не го виждаме обявен. В България бюджет има и този бюджет се изпълнява всеки ден. Нямаме закон за бюджета. Това създава една ситуация на относителен дискомфорт на правителството да се разпорежда в структурата на разходите. Много странни са тези сигнали, че управляващата коалиция се гласи да актуализира нещо, което не е приела. Актуализира се нещо, което е факт. Ако има нужда от актуализация, то е хубаво проектът от самото начало да бъде такъв, че да подлежи на изпълнение до края на годината“, обясни той.

Хърсев посочи пред Bulgaria ON AIR, че не му е позната идеологията на коалицията, тъй като не е предложила национален план, за да се види как всички тези намерения и обещания ще бъдат описани като цифри.

Финансистът заяви, че мярката 60/40 трябва да помага само на тези, които са засегнати от кризата. Той изтъкна, че ДДС не трябва да се пипа и че това е грешка. Ефективността на такива мерки е изключително ниска и не постига целите си.

"Увеличението се чувства в самото начало, след това пазарът изравнява цените и ефектът отслабва. Никой не печели от това. Резултатът е, че имаме по-малко публични приходи. По-скоро трябва да се мисли за баланс между приходите и разходите и ефективността на държавните разходи. Един въпрос, който не забелязвам да се поставя", заяви доц. Хърсев.

Финансистът смята, че няма да се разминем без взимане на заем, както и никоя страна от Европа. Въпросът, според него, е да се оптимизира задлъжнялостта и да не се прехвърля тежест на бъдещите поколения.

"Мораториумът е отказ от решение. Той е отлагане на решение. Решението предстои. Да, такова отлагане се предприема, защото се очаква в бъдеще цените да се нормализират и този шок да не е толкова голям. Всички прогнози са такива - след края на зимния сезон пазарът на енергоносителите да се нормализира и цените да спаднат обратно на нивото преди това рязко поскъпване от началото на зимата. Дано да е така, ама надали", каза още доц. Хърсев.