България ще вземе участие във Венецианското биенале
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Януари 2022 19:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България ще вземе участие във Венецианското биенале

/КРОСС/ Един от най-авторитетните и престижни международни форуми за съвременно изкуство -Венецианското биенале се завръща след едногодишно прекъсване заради пандемията.  Страната ни отново ще вземе участие в него с проекта на куратора Ирина Баткова и автора Михаил Михайлов.

„Тази година журито избораше сред 17 проекта, като единодушно се спря на този на Ирина и Михаил. Изборът обаче не беше лесен. Качествата, които правят  едно изкуство отличително са много. Техният проект впечатли със задълбочения поглед, който имат върху работата си. Изследват въпроси от нашето ежедневие, но и такива в глобален мащаб”, обясни кураторът Боряна Вълчанова.

Михаил Михайлов споделя, че проектът е изготвен за изключително кратко време, а процесът е бил интензивен.

„Основните въпроси, които си задавам в моето творчество е „кой съм аз”, „кои сме ние” и „как сме свързани”. В проекта си задавам стойност на нещо, което по принцип няма такава”, споделя той.

Авторът е категоричен, че изкуството е тук не за да дава отговори на важни въпроси, а за да поставя такива и да предизвиква мислене у публиката.

Събитието ще бъде открито на 25 април като ще продължи до 25 ноември. Отличителната награда на биеналето е „Златен лъв”.