Николай Павлов: Цената на газа в България е почти два пъти по-евтина в сравнение с Европа
Секция: Интервюта
17 Януари 2022 17:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Николай Павлов: Цената на газа в България е почти два пъти по-евтина в сравнение с Европа

/КРОСС/ В предаването „Лице в лице“ по бТВ Николай Павлов, каза че проверките в дружеството текат от няколко седмици. „В петък са дошли с поредния конспект въпроси, на които трябва да се отговори и да се даде съответната документация. Това, което се стовари върху „Булгаргаз“ е шокиращо.“

През февруари 2015 г., когато ние поехме компанията,  задълженията са били близо 325 милиона лева, те са изчистени в период от три години, обясни Павлов.  „Към февруари месец  - 4 милиона, през всички години досега „Булгаргаз“ е на печалба. Ние отбелязваме рекорд през миналата година – близо 9 милиона. Ние се превърнахме в лидер на пазара. На фона на тази картина, сивите лампи на службите са пред офиса на „Булгаргаз“.

Ние приемаме проверките съвсем нормално, те дават възможност да се установят фактите и истината, но не по този демонстративен начин, категоричен е Павлов.

Изтичането на договора с азерската страна, влияе изцяло негативно на българската страна, заяви Павлов. „Договорът изрично дефинира точката, на която ще се получава газа от Азербайджан и това е интерконектора с Гърция.“

Ние нямаме тръба с гръцката страна и това е факт, въпросът със забавянето на строителството трябва да бъдат отправени към други институции. „Ние сме обаче засегнатата страна, защото не можем да получаваме всичките количества, които имаме по договор.“

Ако на 30 юни няма изграден газопровод, не можем да получаваме газ, другото ни временно споразумение изтича и на 1 юли се връщаме на изходно положение – да заплащаме газ, който не можем да получаваме, обясни Павлов. „Затова ние апелирахме и към правителството да започнат преговори, обаче трябва да получим информация от проектната компания, че ще има ново забавяне, но към настоящия момент няма такова известие към нас. По отношение на това ще има ли забавяне и след 30 юни, нямаме информация“.

Природният газ, нагнетен в Чирен, достига до топлофикационните дружества, до бизнеса и до борсата, допълни Павлов. „Ние не изнасяме газ. Ние сме до борсата, т.е. ние продаваме на борсата, оттам насетне какво се случва „Булгаргаз“ не го интересува“.

Цената на газа в България е почти два пъти по-евтина в сравнение с Европа, но за българския потребител това наистина е непосилно, в заключение каза Павлов. „Ние купуваме газ отвън по котировки, по ценообразуващи компоненти. В момента тенденцията е за намаление цената на природния газ. Надяваме се тази тенденция да се запази“.