Колекторските фирми искат закон и регистър за дейността им
Секция: ИКОНОМИКА
18 Януари 2022 10:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Колекторските фирми искат закон и регистър за дейността им

/КРОСС/ Как се променя работата на колекторските фирми в условията на пандемия и как в бранша гледат на намеренията за законодателни инициативи, които да въведат по-строг контрол? Темата в "Денят започва" коментира Здравко Иванов, представител на колекторско дружество. Мога да кажа, че дори в период на пандемия ние се опитваме да влизаме в ясен и точен диалог с нашите клиенти и да намираме решение, опитваме се да постигнем споразумение за изплащането на дълговете, които са поносими за всеки един потребител, заяви Иванов.

Той обясни, че знае за неприятни практики в събираемостта на задълженията и че не може да определи тези фирми като колекторски дружества, защото те нямат нищо общо с техния бизнес.

Относно законопроекта смятаме, че той е нужен, тъй като тази дейност има отношение към много български граждани. Така че относно регулацията на тази дейност ние сме категорично за, защото за той би помогнал на потребителите, но и на самите колекторски дружества. Ние искаме да бъде поставена ясна граница между истинските европейски управления за вземане и дружества, които си служат с прийоми, които нямат нищо общо с начините, по които работят истинските колекторски дружества, заяви Иванов.

Той каза също, че подкрепя предложението да се създаде регистър на колекторските фирми и режим по който дружествата да бъдат вписвани и регистрирани.

Дружествата които имат устойчива визия за бизнеса не могат да си позволят да не дават официална информация за дълговете на потребителите, коменитра още той. Затова искаме точен и ясен закон, който да редуцира подобни нелоялни практики, допълни Здравко Иванов.

Трябва да има отделен закон и нашите предложения са свързани с правния статус на тези дружества и начините, по които те работят. Искаме да се постави ясна граница между легитимните колекторски дружества и тези, които си мислят, че са такива, но нямат нищо общо с този бизнес подчерта Иванов.