Калоян Паргов: Ужасът на политиката е да бъдеш в управлението
Секция: ПОЛИТИКА
18 Януари 2022 16:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Калоян Паргов: Ужасът на политиката е да бъдеш в управлението

/КРОСС/ Участието в четворната коалиция е шанс за БСП, но трябва да сме наясно, че ужасът на политиката не е да си в опозиция. Ужасът на политиката е да бъдеш в управлението - всеки ден да търсиш решение на проблеми, особено в кризисна обстановка, в каквато сме в момента. Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR.

Той изрази надежда, че представителите на партията в изпълнителната власт ще се справят и ще покажат какво може БСП.

„Имам обаче и едно голямо притеснение. И то е свързано с това как ще излезем от властта. Досега БСП губи от всяко управление, за съжаление. Така се случваше през последните 30 години по една или друга причина, независимо с кого е била в управлението и какви са били условията“, обясни Паргов и даде пример с тройната коалиция, при която е имало много добра икономическа среда, с висок растеж на БВП, с доста инвестиции - близо 25 милиарда, но всички знаят какъв беше резултатът накрая.

По думите му предстоящият Конгрес на БСП е зареден с огромно напрежение от големите очаквания.

„В момента пред БСП стоят няколко въпроса, чиито отговори са изключително важни. На първо място е този за участието на партията в управлението. Вторият е свързан с това каква политика провежда БСП. Третият очаква отговор за това дали и как спазваме червените линии, които поставихме“, изтъкна председателят на софийската организация на партията.

Той счита, че на предстоящия Конгрес не бива интересът да е само към персонажите.

„Много по-важна е политиката на БСП. В момента тя е ключова и хората очакват от нас да изясним точно това“, заяви Калоян Паргов и допълни, че има една изключително важна тема, за която до момента нито един представител на партията не говори - въпроса за подготовката на местните избори, които предстоят след по-малко от две години и са изключително важни.

„Те са фундаментът на управлението. В София вече започваме да мислим и да работим в тази посока. Надявам се, че и националното ръководство ще акцентира върху този процес и ще го постави като задача пред цялата партия още сега“, заяви лидерът на столичните социалисти.

Калоян Паргов коментира и състоянието на Столична община в условията на здравна и енергийна криза.

Относно общинското здравеопазване той обясни, че болниците са в добро финансово състояние, но от гледна точка на апаратура има какво да се желае.

„Не трябва да се стига до момента, в който хора ще умират по стълбите на болниците. В предстоящия бюджет на общината трябва да бъдат заделени нужните финансови средства“, отбеляза Паргов.

Според него в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост трябва да бъдат предвидени пари за изграждане на нови когенерации в „Топлофикация София“.

„400 млн. евро напълно отговарят на нуждата от високоефективна когенерация, което е в унисон със Зеления пакт. Всеки лев за "Топлофикация" е важен, трябва да бъдем отговорни към това дружество", каза председателят на групата на БСП в СОС.

По думите му финансирането на столичния градски транспорт и огромен проблем, до голяма степен заради неефективното управление на тази система.

„Реформа не се прави с намаляване на линии. Истината е, че с развитието на метрото се намали до голяма степен ефикасността и смисълът от наземния транспорт", посочи той.

Калоян Паргов заяви, че условието, което поставя БСП, е да се запази социално поносима цената на градския транспорта в София.