Педиатър: Особеност на „Омикрон“ е развитието на ларингит при децата
Секция: Здраве
19 Януари 2022 09:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Педиатър: Особеност на „Омикрон“ е развитието на ларингит при децата

/КРОСС/ Вариантът „Омикрон“ има няколко особености. Първо засяга много по-лесно децата, в световен мащаб над 40% от всички хоспитализирани деца са под 1-годишна възраст, обясни в сутрешния блок „Тази сутрин“ д-р  Калин Лисички – началник на Клиника по педиатрия в болница „Токуда“. В болницата има разкрити 10 COVID легла, а от тях 6 са заети. Пет от децата са на възраст от 1-2 месеца, уточни д-р Лисички.

Като протичане заболяването започва с банална хрема – запушен нос, дразнене на гърлото и кихане. Температурата не е задължителна и тя е относително кратка. Спират обаче да се хранят тези деца, каза педиатърът.

Лекуването протича в зависимост от състоянието им – при възпаления антибиотик, в други случаи венозни инфузии, докато започнат да се хранят, уточни той.

По думите на лекаря, друга особеност на този вариант е развитието на ларингит. Това заболяване обикновено започва доста драматично – нощно време с лаеща кашлица и задух, затруднено поемане на въздух, но с благоприятна прогноза, обясни д-р Лисички.

Родителите трябва да се притесняват, когато има промяна в честотата на дишането, ако се промени цветът на устните или на лицето  и стане синкав – тогава липсва кислород, ако децата по-трудно от обичайното влизат в контакт и са замаяни – всичко това са алармиращи симптоми, посъветва лекарят.