Поредица от случаи на агресия срещу медици в Русе
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Януари 2022 10:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Поредица от случаи на агресия срещу медици в Русе

/КРОСС/ Поредица от случаи на агресия срещу медици в Русе. След като от Нова телевизия вече разказаха за саморазправата между Венцислав Ангелов - Чикагото и общопрактикуващ лекар в русенското Ново село, днес от телевизията показаха още един подобен случай. Двама мъже и една жена в неделя нахлули в COVID отделението на Университетска болница „Медика”, един от мъжете блъскал лекар, ударил и душил охранителя и заплашвал с убийство медицинския персонал.

В 11:20 ч. нахлуха две лица на средна възраст и още едно след това - вероятно за тяхна подкрепа. Създаваха доста сериозно напрежение - с обидни думи спрямо нас. Охраната беше след мъжа и при опита да го изведе - той започна да ни обижда, че ако определен пациент не излезе жив ще ни убие всички. Стигна се и до физическа саморазправа. Към мен агресията беше предимно вербална. Но хвана охраната за шията и го удари два пъти по гърдите, разказа д-р Станислав Павлов. Медикът посочи, че нападателите избягали преди да дойде полицията.

Административният директор на болницата Алисе Муртезова си обяснява проявената агресия с нагласите в обществото спрямо коронавируса. В момента то е толкова разделено на вярващи и невярващи в COVID-19, на вярващи и невярващи във ваксините. Почти всекидневно обясняваме, че пациентът има коронавирус и има нужда от грижи. Също така пациентите идват за помощ много късно през тази вълна, обясни тя.

Муртезова уточни, че в лечебното заведение ще се вземат допълнителни охранителни мерки. Психолози вече работят не само с пациентите, но и с работещите в COVID отделението медици. Тя посочи, че за пръв път лекарите в „Медика” получават заплахи за убийство и досега такъв тип саморазправа не е имало.

Административният директор заяви, че ситуацията е динамична. В реанимация свободните легла са само две от общо 46. Поемаме и случаи от други области. Много често идват пациенти от Свищов, Силистра, Търговище и Разград. Имали сме случаи при предходната вълна, когато са ни карали болни и от Южна България, добави Муртезова.