Владимир Тодоров: Ограничението на скоростта до 30 км/ч да се въведе в жилищните зони, не по големите булеварди
Секция: Анализи
19 Януари 2022 12:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Владимир Тодоров: Ограничението на скоростта до 30 км/ч да се въведе в жилищните зони, не по големите булеварди

/КРОСС/ Мярката за ограничаване на скоростта в някои части на София е добра, но не въведена по този начин. Това каза за Нова телевизия Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

„Нелогично е ограничението да важи за големите столични булеварди. По-разумно би било намаление на скоростта да има в жилищните райони. Зоната не бива да бъде в идеални градски център, където трафикът е натоварен, съответно и скоростта е по-малка. По-важното е такова ограничение да има в жилищните райони. Необходим е по-широк анализ на местата с концентрация на ПТП с пешеходци, а това са именно жилищните квартали на града. Трябваше да има и по-голямо обсъждане с експертен състав, ние имахме някои предложения, които можехме да реализираме”, допълни още Владимир Тодоров.

„Въвежда се по четири лентови булеварди, като вечер, когато няма трафик, водачите ще трябва да карат с 30 километра в част. Това е нелогично и неекосъобразно. Ако се цели друг ефект с тази мярка, не такава за пътната безопасност, можеше да се случи с други подходи. Въвеждайки тази мярка за центъра на София няма да има желания ефект с ограничаване на ПТП”, каза Тодоров.