СЗО: Пандемията не е приключила, ще има нови варианти
Секция: СВЯТ
19 Януари 2022 14:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СЗО: Пандемията не е приключила, ще има нови варианти

/КРОСС/ Пандемията от COVID-19 далеч не е приключила и в условията на бързото разпространение на Oмикрон по света вероятно ще се появят още нови варианти.  Това предупреждение отправи генералният директор на Световната здравна организация. Той подчерта, че е погрешно схващането, че вариантът Омикрон причинява по-леко заболяване.

Предупреждението идва на фона на рекордни нива на новозаразените, които регистрират някои европейски страни. Франция съобщи във вторник за близо половин милион нови случаи за денонощие.

„Омикрон продължава да се разпространява по света. Загрижени сме за въздействието, което той оказва върху вече претоварените здравни системи. Оставам особено загрижен за много страни, които имат ниски нива на ваксиниране, тъй като хората са много пъти по-застрашени от тежко заболяване и смърт, ако не са ваксинирани. Омикрон може да не е толкова тежък, но схващането, че това е леко заболяване, е подвеждащо, вреди на цялостната реакция и струва повече животи”, заяви  Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на СЗО.