Новата 3-километрова отсечка на метрото ще е готова в края на 2025 година
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Януари 2022 14:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Новата 3-километрова отсечка на метрото ще е готова в края на 2025 година

/КРОСС/ През есента на 2021 г. "Метрополитен" ЕАД подписа три договора за изграждането на три станции и прилежащите им тунели от разширението на третата линия на софийското метро под бул. "Владимир Вазов" в кварталите "Хаджи Димитър" и "Левски Г". Това съобщиха от "Метрополитен" ЕАД.

Срокът за изпълнение е 39 месеца, което означава, че трикилометровото трасе ще е готово в края на 2025 година.

Единият договор е с „Трейс Груп Холд” АД,  изпълнител на обособена позиция 2, включваща изграждането на метростанция „Тракия” и прилежащия й тунелен участък до метростанция „Ст. Георги Аспарухов”. Вторият договор е с дружеството „Джи Пи Груп” АД, което ще изпълнява обособена позиция 3, включваща изграждането на метростанция „Ст. Г. Аспарухов” и прилежащият й тунелен участък до действащата станция „Хаджи Димитър”. Третият договор е с фирма „Монолит София” АД, която ще изпълнява обособена позиция 1, включваща изграждането на метростанция „Владимир Вазов” и прилежащия й тунелен участък до метростанция „Тракия”.

В момента изпълнителите усилено работят по проектирането и организацията на строителните площадки – в т.ч. създаването на временна организация на движението по бул. „Владимир Вазов” с цел обособяване на площадките в рамките на месеците март и април и започване на същинската работа по изграждането на метростанциите и тунелите.