Протест на служителите в завод „Арсенал”
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Януари 2022 13:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Протест на служителите в завод „Арсенал”

/КРОСС/ Работници на казанлъшката оръжейница ,,Арсенал“ излязоха на протест с настояване да им бъде възстановен транспорта до работното място. Протестът се проведе пред сградата на Община Стара Загора.

От понеделник голяма част от състава на дружеството е в отпуск. Заповедта на изпълнителния директор на „Арсенал“ АД Николай Ибушев е в сила до 11 февруари. В нея е посочено, че няма да се движат и автобусите до други населени места, в това число и Стара Загора. Хората казват, че транспортът и средствата, които им се полагат за отдалеченост няма да бъдат възстановени и след 11 февруари, и те ще бъдат принудени сами да търсят начини за придвижване до "Арсенал" в Казанлък и завода в Мъглиж. Те стартираха и подписка, която ще внесат в Община Стара Загора. Ще бъде изпратена и до синдикалните организации.

Отпускът за голяма част от работниците в оръжейницита е следствие на невероятното поскъпване на енергоносителите и суровините, силното поскъпване на металите на международните пазари, изключително високия пик на силнозаразния вариант Омикрон. В предприятието работят близо 9 хиляди души от региона.

Още в понеделник бе съобщено, че при изявено желание от работника или служителя се разрешава ползването на неплатен отпуск с признаване на трудов и осигурителен стаж. На ползвалите неплатен отпуск с признаване на трудов и осигурителен стаж ще бъдат предоставени ваучери за храна и здравноосигурителни вноски за сметка на работодателя. При неотложна производствена необходимост на цехове, звена и участъци ще бъдат изготвени и утвърдени списъци за работа. Предприетите действия са били съгласувани между ръководството на „Арсенал“ и двете синдикални организации в предприятието – КНСБ и КТ „Подкрепа“.