Най-новият филм на Драгомир Шолев "Рибена кост" участва в София филм фест
Секция: КУЛТУРА
19 Януари 2022 13:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-новият филм на Драгомир Шолев "Рибена кост" участва в София филм фест

/КРОСС/ “Рибена кост“ е най-новото заглавие на режисьора Драгомир Шолев, което ще можем да видим на 26-ия София филм фест.

Сюжетът проследява девет истории, огледали се в окото на умиращ делфин, открит случайно на брега на морето.

Сценарият е негов, заедно с Емануела Димитрова и Георги Мерджанов. Оператор е Ненад Бороевич, който работи за първи път с Шолев по негов пълнометражен филм и има опит с творби на български режисьори като "Аве", "И после светлина", "18 процента сиво", "Мисия Лондон" и други. Музиката е на Никола Груев-Kottarashky.

Ролите са разпределени между Деян Донков, Сузи Радичкова, Валентин Андреев - Рафе, Мариана Антонова, Мария Суфиева, Глория Петкова, Ели Колева и много други. "Рибена кост" бе удостоен с наградата на СБФД за най-добър филм на Фестивала на българския игрален филм "Златна роза" (2021), както и с приза за операторско майсторство.

За новия си филм разказва в “Нашият ден“ режисьорът Драгомир Шолев.

“Филмът е заснет в продължение на осем години. Процесът беше дълъг, защото в България трудно се прави кино и понякога стигаш до задънени улици и много затворени врати, а докато отключиш всички, минава време. Това е нещо, с което трябва да се примириш.“

Сюжетът проследява 9 истории

“Става дума за нещо като кост на рибата, в която отделните костици са свързани в един гръбнак на принципа, на който е оформена костта.

Историите са вдъхновени от живота. Първопричина за този филм е един бивш концесионер на плажа “Корал“ – Атанас Русев, който в своя блог беше описал как държавата реагира на тези непрекъснато изхвърляни мъртви делфини. Когато го прочетох, си казах, че това е филм.“