ВСС за декларацията срещу Гешев: Безцеремонното погазване на принципите
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Януари 2022 15:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ВСС за декларацията срещу Гешев: Безцеремонното погазване на принципите

/КРОСС/ На днешното си заседание Прокурорската колегия на ВСС единодушно и без коментари прие становище срещу декларацията на управляващата коалиция с призив за оставка на главния прокурор Иван Гешев, обявена на 14 януари от трибуната на Народното събрание.

Колегията изразява своето безпокойство и възмущение от „безцеремонното погазване на принципите на правовата държава”. „Приемаме призива за оставка на главния прокурор като отявлен пример за поредно грубо и недопустимо засягане на независимостта на съдебната власт”, се посочва в становището.

Според членовете на колегията декларацията на народните представители руши демократичните устои и основните европейски ценности, като отбелязват още, че тя няма юридическа стойност и е насочена към „постигане на политически цели”.

Прокурорската колегия също така ще предприеме организирането на срещи с европейските институции, в чиито обхват на работа влиза върховенството на правото.

Становището на колегията ще бъде изпратено до председателя на Народното събрание, президента, министър-председателя, представителството на ЕК у нас, посолствата на държавите членки на ЕС, посолствата на САЩ и Великобритания, както и до Съвета на Европа и Венецианската комисия.