През 2021 г. НАП Монтана събра 9,5 млн. лв. просрочени задължения
Секция: ИКОНОМИКА
19 Януари 2022 15:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
През 2021 г. НАП Монтана събра 9,5 млн. лв. просрочени задължения

/КРОСС/ Близо 9 500 000 лв. просрочени задължения събра НАП Монтана през 2021 г. Над 1 000 000 лв. от тях са постъпили в бюджета от продажби на имущество на длъжници чрез 151 търга, от които 139 с тайно и 12 с явно наддаване.

За същия период са издадени 157 постановления за налагане на обезпечителни мерки – 93 запора върху движими вещи и моторни превозни средства и 64 възбрани върху недвижими имоти.

През 2021 г. са осъществени 591 телефонни разговора и 62 срещи с длъжници с цел уточняване на начина за плащане на просрочените задължения. Издадени са 20 разрешения за неотложни плащания във връзка с дейността на търговци, на които е наложен запор върху банковите сметки.

НАП препоръчва всяка фирма и физическо лице периодично да проверява онлайн задълженията си към приходната администрация, както и за евентуално образувано изпълнително дело. Това става с безплатния персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП) в Портала за е-услуги на приходната администрация.

НАП съветва своите клиенти да погасяват задълженията си, а при вече образувано изпълнително дело да осъществят незабавен контакт с публичния изпълнител по него. Важно е да се има предвид, че просрочените задължения се плащат по определена за това банкова сметка. В случай на финансови затруднения, длъжникът може да предостави обезпечение и да обсъди с публичния изпълнител възможност за краткосрочно погасяване на дълга на части.