Нинова: Подготвяме законодателни промени за язовирите, заварихме пълен хаос
Секция: ПОЛИТИКА
19 Януари 2022 16:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нинова: Подготвяме законодателни промени за язовирите, заварихме пълен хаос

/КРОСС/ Заварихме пълен хаос с язовирите и подготвяме законодателни промени. Това ъобщи вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по време на заседанието на Комисията по икономическа политика и иновации. По думите й първият проблем при язовирите е по отношение на собствеността.

"Няколко министерства упражняват собственост върху различни язовири, общини, областни управи, различни частни субекти, дори има и научни институти. По отношение на органите, които стопанисват, управляват и ремонтират язовирите в България хаосът също е пълен“, обясни министърът.

Нинова коментира още, че  има поне 4-5 институции със застъпващи се функции. Според нея на практика става въпрос за колективна безотговорност.

„Третият проблем е решението на Министерски съвет на „Борисов“ 3 за прехвърляне от общините на язовири към държавно предприятие", заяви вицепремиерът.

Тя поясни, че този процес е довел до прехвърлянето на 416 язовира, но този процес продължава, тъй като те са много повече. Корнелия Нинова добави, че има и затруднения в процеса на прехвърляне.

По думите й оглавяваното от нея министерство готви цялостен анализ по отношение на собствеността и контрола на язовирите и законодателни промени.

„Водите на България да се използват целесъобразно, но най-вече напролет да не виждаме онези страховити картини на залети населени места, на страдащи хора, не дай Боже и на загинали хора“, коментира още Нинова.