/КРОСС/ Изследвания показват, че умерената консумация на кафе - три до пет чаши дневно - не вреди на храносмилателната система, а по-скоро намалява риска от камъни в жлъчката, панкреатит и някои чернодробни заболявания.
По пътя си през стомашно-чревния тракт кафето оказва три основни ефекта: върху стомашната, жлъчната и панкреатичната секреция, необходими за храносмилането, върху чревната микрофлора и върху перисталтиката - свиване на стените на дебелото черво, процес, необходим за преминаването на храната през храносмилателния тракт.
Анализът на 194 проучвания показва, че кафето, когато се консумира в умерени количества, стимулира храносмилателния процес и подпомага преминаването през дебелото черво, увеличава броя на "добрите бактерии" в червата, намалява риска от образуване на камъни в жлъчката и има защитен ефект върху черния дроб.