Илко Гетов: Рязък скок на разпространението на COVID-19
Секция: Здраве
20 Януари 2022 09:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илко Гетов: Рязък скок на разпространението на COVID-19

/КРОСС/ Рязък скок на разпространението на Ковид, все повече от секвенираните тестове дават резултат Омикрон. Новозаразените за денонощие вече са над 10 000 и на този фон оставаме на опашката по ваксинирани, а повечето новопоставени дози се оказват бустерни.

За антивирусни препарати в началото на годината се очакваше разрешение на ЕМА, самото доставяне на лекарствата ще отнеме известно време, каза в "Денят започва" проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция по лекарствата. Две са лекарствата, но те няма да решат този генерален проблем, който е с общата защита на хората и предпазването от Ковид 19, защото тези лекарства не могат да се използват масово, те няма да бъдат без лекарско предписание, по всяка вероятност няма да ги има в аптеките, те са скъпи, предупреди проф. Гетов. 

И поясни, че и двата препарата са за перорална употреба за първите 2-3 до 4 дни и спират репликацията, т.е. размножаването на вируса и предпазват от по-тежки симптоми и хоспитализация. Тези препарати няма да могат да се употребяват масово, ще има ограничения за жени в детеродна възраст, каза още проф. Илко Гетов.