Депутатите приеха промени в Закона за корпоративното подоходно облагане
Секция: ПОЛИТИКА
20 Януари 2022 11:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Депутатите приеха промени в Закона за корпоративното подоходно облагане

/КРОСС/ Депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. "За" законопроекта гласуваха 148 народни представители, без "против", а 13 дадоха своя вот с "въздържали се".

 

Промяната в Закона за корпоративното подоходно облагане е изготвена във връзка с необходимостта от пълно въвеждане в националното данъчно законодателство на европейска директива за установяване на правила срещу практиките за избягване на данъци, които пряко засягат функционирането на вътрешния пазар.

В рамките на дебата Цончо Ганев от "Възраждане" изрази недоволство от влизането в сила на законопроекта със задна дата, каквото е изискването на европейската директива. "Ако някой смята, че е нормално да поставя, каквато и да е европейска директива над нашата Конституция, не му е мястото в тази зала", каза още Ганев.

Кристиан Вигенин заяви, че понякога по изключение Народното събрание е приемало закони, които да влизат в сила със задна дата.

 Председателят на Бюджетна комисия и депутат от "Има такъв народ" Любомир Каримански обясни, че е отбелязал, че има възможност темата да бъде отнесена към Конституционния съд. "Това, което днес ще пиремем, не е във вреда на българските граждани и фирми", заяви още депутатът.

 

Венко Сабрутев От "Продължаваме промяната" заяви, че групата му подкрепя така предложения законопроект и уточни, че законът има за цел да се въведат налагани от правото изисквания от ЕС и да се усъвършенства българското данъчно законодателство.

След това народните представители приеха на първо четене и изменения в Закона за акцизите и данъчните складове. "За" законопроекта гласуваха 128 народни представители, 10 - "против" и 14 " - въздържали се".

Законопроектът не представляваше интерес за дискусия от страна на депутатите. Предложенията в Закона за акцизите и данъчните складове целят да се хармонизира националното законодателство с изискванията на европейска директива, като се намери баланс между необходимостта да се улесни законната презгранична търговия и необходимостта да се осигури осъществяването на ефективен контрол и мониторинг с цел събиране на акцизните задължения.