БСП: Заставаме зад идеята да се създаде Държавна агенция "Гражданска защита на населението"
Секция: ПОЛИТИКА
20 Януари 2022 11:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП: Заставаме зад идеята да се създаде Държавна агенция "Гражданска защита на населението"

/КРОСС/ "Вчера в Комисията по вътрешна сигурност министър Бойко Рашков сподели, че се обмисля излизане от структурата на МВР Главна дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението". Парламентарната група на БСП, заедно с коалиционния партньор АБВ, отдавна работи по темата и смятам, че имаме възможност да предложим на обсъждане проект за излизането от структурата на МВР Главна дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението", това посочи народният представител от „БСП за България“ Бойко Клечков на пресконференция в Народното събрание, във връзка със засегнатите вчера теми по време на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Клечков допълни, че ще бъде инициирано провеждането на експертна среща с коалиционните партньори, тъй като тази тема не е засегната в коалиционното споразумение и трябва да се стигне до единно мнение в коалицията. Ако се достигне до консенсус, обсъждането ще бъде внесено в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

"Ние заставаме зад идеята да се създаде Държавна агенция "Гражданска защита на населението"- структурата, в която да влязат Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и главна дирекция "Национална система за спешни повиквания" с единен европейски номер 112", посочи още той.

По думите му предложението на БСП и коалиционните партньори е тази дирекция да е под егидата на Министерски съвет и подчинена на министър-председателя.

"Предстои да бъдат определени контактни групи за срещите със синдикати в МВР, ръководството на МВР както и със представители на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"", заяви Бойко Клечков.

За да се избегнат спекулации от „БСП за България“ твърдо заявиха, че ще бъдат защитени интересите на служителите на Пожарна безопасност - на всички служители ще бъдат запазени рангът, възнагражденията, социалните придобивки и категорията труд.

На въпроса относно мотивите за изваждането на пожарната той посочи, че от лявата коалиция имат 11 мотива по казуса. "Министерство на вътрешните работи е силово министерство, то не е министерство на хуманните дейности", беше един от аргументите.

"Най-вероятно в МВР ще има и други структурни промени, но те не са актуални към днешна дата. Ако министър Рашков има някакви предложения, те все още не са обсъждани с нас", посочи народният представител от БСП Владимир Маринов.

"Въпросът е дали постовете работят ефективно в рамките на системата на МВР", категоричен бе той.