Каримански: Изборът на нов управител на БНБ няма да се състои през следващите седмици
Секция: ПОЛИТИКА
20 Януари 2022 15:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Каримански: Изборът на нов управител на БНБ няма да се състои през следващите седмици

/КРОСС/ Още не е стартирала процедурата за избор на управител на БНБ, заяви председателят на Комисията по бюджет и финанси в 47-ото Народно събрание и депутат от "Има такъв народ" Любомир Каримански.

Той прогнозира, че такава процедура не се предвижда да стартира в следващите две седмици.

"Ако коалиционните партньори повдигнат темата, ще бъде обсъдена. Трябва да имаме процедура за решение. Засега няма такова", каза още Каримански.

Във връзка с евентуални номинации като тази на бившия финансов министър от първия кабинет на Борисов Симеон Дянков, чието име се завъртя в общественото пространство, Каримански каза: "Не мога да коментирам нещо, което не знам".

Любомир Каримански отговори на въпрос дали самият той има амбиции да стане управител на БНБ или го удовлетворява да е председател на една от най-важните комисии в Народното събрание, а именно бюджетна: "Какви амбиции, какво ме удовлетворява, ще го оставя на времето. Аз имам амбиция да работя в полза на гражданите".

Мандатът на настоящия управител на БНБ Димитър Радев изтече през 2021 г., но поради липсата на редовно правителство и мнозинство в Народното събрание до избор на негов наследник на поста не се стигна.

Димитър Радев е управител на БНБ от 15 юли 2015 г. Той бе избран за поста от 43-ото Народно събрание. Именно Народното събрание е органът, който избира управител на БНБ.

Законът за БНБ предвижда другите трима членове на управителния съвет да се назначават от президента на републиката, като мандатът на членовете на управителния съвет е 6 години.