Годишните награди на Столична библиотека
Секция: КУЛТУРА
20 Януари 2022 16:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Годишните награди на Столична библиотека

/КРОСС/ За седми път Столична библиотека връчи своите годишни награди за писател и читател. Те се присъждат за най-четени съвременни автори на българска литература и за най-активни читатели – Писател на годината & Читател на годината.

Изборът за най-четените съвременни автори на българска литература се прави от читателската аудитория на Столична библиотека въз основа на статистика от електронната система за обслужване. Всички участници в церемонията – наградени и награждаващи, дадоха много висока оценка на усилията на Столична библиотека за популяризиране на четенето и съвременните български автори.

Наградените писатели дариха над 50 свои книги с автографи за фонда на най-новия филиал на Столична библиотека в район „Овча купел“, който предстои да бъде открит през месец февруари т.г.

Столична библиотека благодари на всички свои приятели и читатели за подкрепата през изминалата година.

Събитието уважиха с присъствието си: Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община, Мирослав Боршош – зам.-кмет по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ на Столична община, Биляна Генова – директор на дирекция „Култура“ на Столична община, проф. Мариела Модева – зам.-министър на туризма, Юрий Вълковски – зам.-министър на културата, доц. Михаил Груев – председател на ДА „Архиви“, Кирил Вълчев – генерален директор на БТА, проф. Пламен Дойнов – ректор на НБУ, Трайчо Трайков – кмет на район „Средец“, проф. Ирена Петева – ректор на УниБИТ, Диляна Димитрова – гл. редактор на „Площад Славейков“, Пенка Иванова – директор на дирекция в МОН, д-р Ваня Кастрева – началник на РУО, София-град, проф. Стоян Денчев – председател на Общото събрание на УниБИТ, Калин Терзийски, Мирела Иванова, Здравка Евтимова, Кристин Димитрова и много други приятели и съмишленици на Библиотеката на София.

„Човекът, който чете, няма свободна ръка да удря, няма свободна ръка да пише грозни статуси в социалните мрежи. Този човек е малко по-чувствителен. „Рано или късно всичко се превръща в книга…“ се казваше в текст на Борхес. Това, което живеем, ще се превърне в книга и това е оптимистичен край – нещата се превръщат в книга. Нека има и читатели!“ – каза на Георги Господинов – писател на годината на Столична библиотека 2021.