През 2021 г. Турция е изнесла подправки за 130 страни
Секция: ЛЮБОПИТНО
21 Януари 2022 08:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
През 2021 г. Турция е изнесла подправки за 130 страни

/КРОСС/ Обемът на износа на подправки от Турция през 2021 г. се е увеличил с 5% в сравнение с този през 2020 г., достигайки 212 млн. долара. Това съобщава Анадолската агенция, позовавайки се на данни от Асоциацията на износителите от Егейския регион на Турция.

Миналата година подправките, произведени в Турция, са се появили на щандовете на 130 страни по света. Водещите вносители на турски подправки са САЩ, Германия и Китай.

През 2020 г. износът на турски подправки възлиза на 202 милиона щатски долара. По този начин износът на тези продукти през 2021 г. се увеличи с 8% в натурално изражение до 67 тона и с 5% в парично изражение до 212 млн. долара.

Сред подправките най-голямо е търсенето на мащерка, дафинов лист и кимион. На мащерката се падат 30% от общия износ на подправки, или 64 млн. долара. Следват я дафиновият лист с 44 млн. долара и кимионът с 11 млн. долара.

Джахит Доган Ягчъ, ръководител на Асоциацията на износителите на мебели, хартия и горски продукти в Егейския регион, заяви, че Турция е известна с богатото си разнообразие от подправки. Според него консумацията на подправки, като например мащерка, се е увеличила драстично по време на пандемията от коронавирус.

"Очаква се износът на подправки да нарасне с поне 5% през тази година. Ако климатичните условия са благоприятни, износът на мащерка със сигурност ще се увеличи с поне 10%", казва ръководителят на асоциацията.