Гигантски айсберг е влял милиарди тонове сладка вода в океана
Секция: Наука
21 Януари 2022 08:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Гигантски айсберг е влял милиарди тонове сладка вода в океана

/КРОСС/ Според публикувано изследване гигантски айсберг, откъснал се от Антарктида през 2017 г., при топенето си е освободил сладка вода, еквивалентна на 61 милиона плувни басейна с олимпийски размери, което повдига въпроси за въздействието върху морската екосистема.

Чудовищният айсберг е бил два пъти по-голям от Люксембург, когато се е отделил от ледения шелф Ларсен, който се е затоплил по-бързо от всяка друга част на най-южния континент на Земята.

Според Британската антарктическа служба той е бил най-големият айсберг на Земята, когато се е образувал, и шестият по големина в историята.

В продължение на две години трилионтонният гигант, известен като А-68, се носеше близо до дома в студените води на море Уедъл, преди да се отправи на север и да застраши британския остров Южна Джорджия, на около 4 000 километра от началната си точка. В края на 2020 г. айсбергът, известен дотогава като А-68а, след като част от него се отчупи, се приближи опасно близо до острова, което породи опасения, че ще заседне на морското дъно, ще блокира океанските течения и ще попречи на преминаването на хиляди пингвини и тюлени.

Но новото проучване установи, че макар и за кратко да е докоснал морското дъно, айсбергът се е разтопил бързо, след като е попаднал в по-топлия район около Южна Джорджия, и вече е бил загубил значителна част от обема си, докато достигне по-плитки води.

Изследователите, които са проследили пътуването му чрез сателити, са изчислили, че от края на 2020 г. до разтопяването му през 2021 г. А-68 е изпуснал в морето около 152 милиарда тона прясна вода, богата на хранителни вещества. Това се равнява на 20 пъти повече вода от шотландското езеро Лох Нес или на 61 млн. плувни басейна с олимпийски размери, заявиха от антарктическата служба в съобщение за пресата, като добавиха, че това е смущение, което може да има дълбоко въздействие върху морските местообитания на острова.

"Това е огромно количество разтопена вода", заяви Ан Браакман-Фолгман, изследовател в Центъра за полярно наблюдение и моделиране, която е ръководител на изследването, публикувано в списание Remote Sensing of Environment. "Следващото нещо, което искаме да научим, е дали това има положително или отрицателно въздействие върху екосистемата около Южна Джорджия“, каза тя.