Министър Сандов участва в неформалната среща на министрите по околна среда на ЕС в Амиен
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Януари 2022 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Сандов участва в неформалната среща на министрите по околна среда на ЕС в Амиен

/КРОСС/ Заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов участва в неформална среща на министрите по околна среда. Тя се провежда в Амиен, Франция на 20 и 21 януари 2022 г. и е традиционната за всяко ротационно председателство на ЕС.

Една от основните теми за дискусия през първия ден на двудневната среща бе свързана с устойчивата употреба на пестициди - въпрос с особена важност както за земеделието, така и за опазването на човешкото здраве и околната среда. В изказването си министър Сандов акцентира на необходимостта от прилагане на ефективна европейска рамка, която да подобри информираността, да повиши защитата срещу неблагоприятното въздействие на определени вещества върху хората и природата, както и да установи нулева толерантност към остатъци от пестициди във вносните продукти. „Необходимо е да повишим осведомеността и знанията и да засилим контрола върху употребата и прилагането на продукти за растителна защита, като същевременно осигурим ефективни стимули за благоприятни алтернативи с оглед опазване на човешкото здраве и околната среда“- изтъкна той.

Министрите обсъдиха и въпросите свързани с прилагането на Стратегията за устойчивост в областта на химикалите, която е важна стъпка към постигане на целта за нулево замърсяване и осигуряване на нетоксична околна среда.

В първия ден на срещата бяха дискутирани обезлесяването и деградацията на горите в световен мащаб и ролята на ЕС за предотвратяване на тези процеси. Разширяването на земеделските земи за производство на стоки е основен двигател на загубата на естествени местообитания в трети страни, като това сериозно възпрепятства и усилията на ЕС в борбата с изменението на климата. Ето защо, според България, законодателството на ЕС трябва да противодейства на тази тенденция с подходящи мерки, за да гарантира, че добивът и потреблението на продукти, внесени в ЕС, не допринасят за обезлесяването и деградацията на горите в световен мащаб.

В рамките на Съвета министър Сандов проведе двустранна среща с румънския министър на околната среда, водите и горите Барна Танчок, с когото обсъдиха замърсяването на въздуха по северната граница на страната ни, както и възможностите за двустранно сътрудничество.

Утрешната сесия ще продължи със съвместно обсъждане на министрите на околната среда и министрите на енергетиката по въпросите на справедливия преход към ниско емисионно развитие и ролята на горите в борбата с изменението на климата.