Св. ап. Тимотей. Прпмчк Анастасий Перски. Св. свщмчк Петър, еп. Български. Св. мчк Сионий Български
Секция: Църковен календар
22 Януари 2022 07:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Св. ап. Тимотей. Прпмчк Анастасий Перски. Св. свщмчк Петър, еп. Български. Св. мчк Сионий Български

 /КРОСС/ На 22 януари църквата почита св.ап.Тимотей

Градът Листра се намирал в Ликаония, в Мала Азия. В този град се родил Тимотей, който бил обърнат в християнството от св. апостол Павел по време на първото му мисионерско пътешествие.
Майка му Евника и баба му Лоида били еврейки, а баща му бил елин. При второто си пътешествие великият апостол на езичниците го обрязал "заради юдеите, които бяха по ония места" и го взел за свой спътник.

От това време нататък Тимотей бил постоянен спътник на св. ап. Павел, който му възлагал важни поръчения. Сведенията, които Тимотей донесъл на своя учител от Солун в Коринт, станали повод за написването на Първото послание до християните в Солун.

Важна роля по отношение на коринтските християни има ап. Тимотей и при третото пътешествие на ап. Павел . Заедно с други шест спътници.
Тимотей придружавал учителя си и до Йерусалим Тимотей бил заедно със затворения Павел в Рим и св. Павел съобщава, че ученикът му преди него бил освободен.

През последните години на ап. Павел той бил поставен като негов заместник на отговорното апостолско поприще в Ефес.

Скоро преди смъртта си ап. Павел чувства копнеж да го види и му поръчал да отиде в Рим, след което Тимотей отново се върнал в Ефес. Евсевий Кесарийски (263-339) в своята "Църковна история" го нарича "първи епископ на Ефес".

Св. ап. Тимотей бил умъртвен на 22 януари 97 г. от езическа тълпа, защото излязъл пред езическото шествие и го изобличил за безсрамните действия по време на Артемидините тържества.

Светите му мощи са били пренесени от император Констанций (337-361) в Цариград и положени заедно с мощите на св. Лука и св. Андрей Първозвани в храма "Св. апостоли". По-късно били отнесени в Италия от кръстоносците.