Депутати и експерти дискутираха проект за промени в Закона за защита от домашно насилие
Секция: ПОЛИТИКА
21 Януари 2022 12:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Депутати и експерти дискутираха проект за промени в Закона за защита от домашно насилие

/КРОСС/ Ключови въпроси, поставени в хода на обществените консултации на законопроекта за изменения и допълнения в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН), бяха дискутирани в Министерството на правосъдието, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

В дискусията са участвали депутати, омбудсманът, представители на неправителствения сектор, осъществяващи дейност в областта на превенцията и защитата от домашното насилие, както и представители на Министерството на правосъдието, Министерство на вътрешните работи и Министерство на труда и социалната политика.

Основните спорни въпроси са в следните направления: в дефиницията "фактическо съжителство на съпружески начала"; в мерките за защита на пострадало лице; в дефиниции за икономическо и психическо насилие; във финансирането на неправителствени организации; в твърдение за въвеждане на дискриминация по отношение на мъжете и бащите; в срока за подаване на молба за защита от пострадалото лице; в обратната тежест на доказване, въведена чрез декларацията по реда на чл. 9, ал. 3 от ЗЗДН; в глобата, налагана от съда на извършителя.

Целта на втората работната среща, организирана в рамките на седмица, е да се търси консенсус по противоположните мнения и предложения за промени в текстовете на законопроекта, така че депутатите да припознаят темата за домашното насилие и тя да бъде поставена за приоритетно разглеждане в Народното събрание.

През 2019 г. междуведомствена работна група в широк експертен състав изготви изменения и допълнения в ЗЗДН. Законопроектът беше публикуван за обществени консултации в периода от 13 до 27 януари 2021 г., като в този срок постъпиха многобройни предложения, бележки и коментари, посочват още от пресцентъра.