Лагард, ЕЦБ: Геополитически фактори и дори времето влияят на инфлацията
Секция: СВЯТ
21 Януари 2022 18:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лагард, ЕЦБ: Геополитически фактори и дори времето влияят на инфлацията

/КРОСС/ Разглеждането на основните инфлационни фактори е от решаващо значение за осигуряването на използваеми данни, подчерта в петък президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард, добавяйки, че цените на енергията, но също и геополитическите фактори, и дори времето, влияят върху повишаването на цените.

Говорейки на събитие на Световния икономически форум, Лагард призна, че повечето от съответните организации са подценили както инфлацията, така и темпото, с което ще се възстановят икономиките от коронавирусната криза.

Същевременно Лагард потвърди прогнозите, които направи преди време, като отбеляза, че очаква цените на енергията да се стабилизират през 2022 г. и да има облекчаване на проблемите, свързани с недостига в предлагането и веригите на доставки, които проблеми също доведоха до повишаване на цените.

Тя подчерта, че инфлацията е под контрол в еврозоната и че ЕЦБ ще остане отворена за промяна на паричната си политика, ако е необходимо, като прогнозира, че инфлацията в еврозоната няма да достигне тази в Съединените щати.

Инфлацията в еврозоната достигна рекордните 5% през декември, или повече от два пъти над целевото ниво на ЕЦБ от 2 на сто, но банката очаква тя отново да се върне под 2% до четвъртото тримесечие.