Лена Бориславова:България е суверена държава,която е направила своя избор да бъдечлен на НАТО
Секция: ПОЛИТИКА
22 Януари 2022 08:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лена Бориславова:България е суверена държава,която е направила своя избор да бъдечлен на НАТО

/КРОСС/В предаването „Панорама" по БНТ Лена Бориславова, каза че няма по-категорична позиция от тази, че България е суверена държава, която сама е направила своя избор да бъде член на НАТО и има право какви войски, кога и къде да преминават през нейна територия. „Позицията на правителството относно искането на Русия България да излезе от НАТО, бе обща, категорична и ясна".

Новото в подхода към РСМ е надграждането на диалога, който бе замръзнал между двете държави в посока да се търсят общите ни черти, докато не отстъпваме от позициите си, обясни Бориславова. „РСМ трябва да потвърди, че няма никакви претенции към българския географски район, който попада в понятието Северна Македония. И те го правят по начин, който е обвързващ - с вербална нота към ООН".

Факт е, че в момента имаме отворен диалог, факт е, че след 2 седмици ще имаме съвместно заседание на нашето и македонското правителство, допълни Бориславова. „Относно това дали пътя на РСМ към Европа е отворен - ние ще се ръководим от резултатите. Оставам оптимист и вярвам, че сме на прав път за начина, по който конструираме диалогът, който предстои".

Нашата четворна коалиция имаше тежката съдба да се озове в управлението на държавата, в момент, в който никой не би завидял - глобална криза с ковид, в енергийния сектор глобална криза, обясни говорителката. „Тези сфери са били занемарени, нямаме благоприятна предпоставки, за да можем бързо да ги преодолеем."

По отношение на бюджета ще видите единодушие от всички членове на коалицията, категорична е Бориславова. „Румен Радев в качеството си на президент може да бъде и партньор на правителството, така и негов коректив."

Ние се опитваме да дадем предвидимост на българското общество относно управлението на ковид кризата, допълни още Бориславова. „С голяма доза решителност управляваме процесите в страната".