Притеснителен е увеличения брой положителни проби за Ковид 19 при децата
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Януари 2022 09:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Притеснителен е увеличения брой положителни проби за Ковид 19 при децата

/КРОСС/ Притеснява ни увеличеният брой положителни проби за КОВИД-19 при децата през последните дни. Възрастовата граница слиза все по-ниско. Това каза личният лекар д-р Гергана Николова в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Натовареността на личните лекари и на Спешната помощ е много голяма от началото на годината, посочи тя. Както и при предишните вълни, така и при тази, 90% от болните остават на домашно лечение.

Д-р Николова подчерта, че има изразени постковид синдроми - окапва косата, отключва се или се обостря захарен диабет, проблеми със сърдечно-съдовата система, много често са усложненията в белия и черния дроб. „Често се обострят депресии, част от пациентите съобщават за паметови разстройства, за безсъние, нервност, напрегнатост, които не са имали преди това", отбеляза д-р Николова.

Възрастните и хората с хронични заболявания обикновено стигат до болница заради усложнение в следствие на коронавируса, ако не са ваксинирани. „Ваксината пречи от това да влезете в реанимация, да стигнете до сериозни усложнения и да загубите живота си", каза д-р Николова.

Доц. Любомира Николова-Гломб от НЦЗПБ смята, че противоепидемичните мерки, наложени у нас, са достатъчни, но проблемът е, че те не се спазват и затова ситуацията не може да бъде овладяна. „Не можем да пренебрегваме това, че сутрин се събуждаме с новината, че отново два рейса са катастрофирали с жертви на КОВИД-19", каза тя.

Четвърта бустерна доза не е толкова ефективна, колкото се смята, заяви доц. Николаева-Гломб.

По думите й обикновено само 1/3 от ваксинираните или бустерирани се инфектират с вируса.

Според нея свалянето на мерките в Англия е прибързано, но голяма част от населението там е ваксинирано, а най-уязвимата част от обществото - възрастните, са ваксинирани над 90%, допълни тя.

Тя призова да не се подценява и грипния вирус, макар че върната все още не е дошла.