Проф.Иво Петров:Ако се заемат 80% от интензивните легла с КОВИД болни, това ще ощети другите пациенти
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Януари 2022 10:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф.Иво Петров:Ако се заемат 80% от интензивните легла с КОВИД болни, това ще ощети другите пациенти

/КРОСС/ Ако се заемат 80% от интензивните легла с КОВИД болни, това ще ощети другите пациенти с другите заболявания. Ще бъде катастрофално, ако този сценарий се реализира. Това ще бъде още едно доказателство колко зле се справихме с ваксинацията. Това каза кардиологът проф. Иво Петров предаването „Тази събота" по бТВ.

Той цитира публикация в „Бритиш медикъл джърнъл", която показа директна връзка между нивата на ваксинация и заетостта на интензивните легла. По думите му натрупаните данни ясно показват, че след пиковете на всички КОВИД вълни се наблюдава пик на сърдечносъдовите заболявания и смъртност. „Ние точно това изживяхме при предходните вълни. По време на КОВИД вълната населението е уплашено да ходи в болниците, след това тази задържана вълна се отприщва като бент. Повече хора умират вкъщи и повече хора идват с вече усложнение сърдечносъдови заболявания", обясни кардиологът.

Що се отнася до плана на премиера Кирил Петков за отпадане на зеления сертификат при 60% ваксинирани срещу коронавирус, проф. Петров смята, че това е прагматично и даде пример с Испания, където това е проработило и се е установило като европейска практика.

Причината за ниските нива на ваксинирани у нас според кардиолога се дължи на ниските нива на информираност на населението. „Надявам се да има една кампания, която да даде шанс на хората, които не са разбрали какъв е медицинският смисъл, да го разберат", допълни проф. Петров.