Ще има ли нужда от още бустери за край на пандемията
Секция: Здраве
22 Януари 2022 11:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ще има ли нужда от още бустери за край на пандемията

/КРОСС/ Щамът Омикрон за пореден път напомни на света, че пандемията все още не е приключила. Щамът, обаче, повдига и други въпроси: Ще свърши ли пандемията някога? И ще имаме ли нужда от повече бустерни дози, за да влезем в „ендемичната" фаза на предаване, в която броят на случаите на Ковид не чупи рекордите и болниците не са натоварени?
„Мисля, че много от нас, работещите в областта на инфекциозните болести, разбраха след първите няколко вълни, че щамът няма да изчезне напълно, просто защото вирусите не изчезват така лесно", казва д-р Шрути Гохил, асоцииран медицински директор по епидемиология и инфекции превенция в Калифорнийския университет.

Фазата на предаване на пандемията ще приключи, но за да потиснем още повече вируса, трябва да има допълнителни бустерни дози. В крайна сметка може да е необходима годишна или сезонна ваксина, за да се поддържа нисък брой заразени, и за да се сведе коронавируса до обикновена настинка.

Д-р Шарън Нахман, началник на отделението по педиатрични инфекциозни болести в детската болница Стоуни Брук в Ню Йорк, вижда най-добро решение на пандемията с бустерни дози, поставяни всяка година. Няколко проучвания показват, че ваксините намаляват ефективността след около пет до шест месеца. Без ежегодни бустери Ковид ще бъде по-малко управляем. И тъй като SARS-CoV-2 може да мутира в по-инфекциозни и/или избягващи имунитета варианти, както ясно показа Омикрон, вероятно ще трябва да актуализираме формулировките на ваксините, каза Гохил.

В по-далечно бъдеще ваксините срещу Ковид ще са по примера на грипната ваксина, която се преправя всяка година заради новите вируси. В краткосрочен план, обаче, може да се нуждаем от бустерни дози, насочени към конкретен вариант. Производители на ваксини като Pfizer-BioNTech и Moderna работят върху създаването на специфични за Омикрон бустери, предава Ройтерс,цитирани от БГНЕС.