Самотният (засега) Макрон
Секция: Коментари
22 Януари 2022 13:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Самотният (засега) Макрон

/КРОСС/ На 19 януари, френският президент Макрон държà реч в Европейския парламент, в която защити тезата, че Европа трябва да установи нов ред в отношенията си с Русия. Българските медии подчертаха, че става дума за „нова сделка в областта на сигурността", за „откровен диалог", за „нова система, свободна от заплахи", за „гаранции, че Европа брани интересите си" и пр. и пр., но общото впечатление, което оставиха е, че не е ясно Макрон точно какъв „нов ред на сигурност" предлага.

Според мен ключът за разбиране на речта на Макрон се състои в числото „30 години". Ето и целият цитат: „Европа трябва да изгради система за колективна сигурност заедно с Русия въз основа на правилата, разработени преди 30 години."

Какво е било преди 30 години?

Защо преди 30 години е имало добра система за колективна сигурност?

Защо преди 30 години е имало яснота в отношенията между Европа и Русия?

Да добавим и между Русия и САЩ, защото Европа и САЩ представляват заедно колективния Запад.

Какво всъщност предлага Франция тогава, когато нейният президент говори за епохата отпреди 30 години?

От преди 30 години беше постигнат военен паритет между Русия (СССР) и САЩ. Военният паритет по един естествен и неоспорим начин се беше превърнал и в геополитически. НАТО и Варшавският договор си противостояха, но САЩ и Русия взаимно бяха обвързани с договори, които гарантират сигурността и на двата субекта. В условията на този паритет беше невъзможно да се твърди, че една страна е свободна да предприема действия, ако тя застрашава сигурността на страна от другия блок.

Преди 30 години двете свръхсили имаха ясни червени линии и никой не си и помисляше да ги оспори; никой не му и идваше наум да каже, че незачитането на чуждите червени линии си е негова вътрешна работа.

Така беше преди 30 и повече години. След тази епоха САЩ си въобразиха, че са победили, а Русия чрез думите на Путин каза, че не е победена, а излъгана страна. След тази епоха САЩ установиха еднополюсен свят, в който се наложиха двойни стандарти - правилата за господаря не важаха за васалите и обратно.

Всички знаем какво се случи през декември - януари между Русия и Запада. Русия обяви червени линии, а Западът се направи, че тези руски червени линии не могат и нямат право да съществуват. Русия заяви, че сигурността важи за всички еднакво, а Западът отговори, че сигурността за Запада е едно, а за Русия - съвсем друго. Русия каза, че повече не може да има двойни правила в геополитиката, а Западът отговори, че това, което важи за него не важи за Русия.

С позоваването на „30-те години" Макрон призна, че еднополюсният свят е приключил. И по един внимателен и заобиколен, начин призова всички да се съобразяват с това. Тези му думи не бяха посрещнати с ръкопляскане. С ръкопляскане бяха посрещнати думите, че „Ние (европейците) трябва да наказваме насилието...и че в сърцето на нашия европейски проект е да се противопоставяме на дестабилизацията". За съжаление по време на думите, че е необходим диалог между Европа и Русия европарламентарните банки мълчаха.

С точно определени ръкопляскания и с точно определено мълчание Европа показа, че Макрон е самотен, или почти. Засега.

 

автор: Николай Малинов