Лекарства за артрит може да понижат ефективността на ваксините срещу Ковид-19
Секция: Здраве
22 Януари 2022 15:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лекарства за артрит може да понижат ефективността на ваксините срещу Ковид-19

/КРОСС/ Някои лекарства за артрит може да намалят ефективността на ваксините срещу Ковид-19, съобщи ЮПИ, като се позова на Фондация "Артрит" в САЩ.
Изследванията са ограничени, но резултатите досега сочат, че лекарства, използвани за лечение на артрит, може да отслабят имунния отговор на иРНК ваксините срещу Ковид-19 на "Пфайзер" и "Модерна", посочват от фондацията.

Малко изследване, проведено сред 133-ма напълно ваксинирани пациенти, които приемат имуносупресивни лекарства, установи, че нивата на антителата им и способността им да неутрализират новия коронавирус са три пъти по-ниски, отколкото при хора, които не приемат такива лекарства.

Резултатите от изследването са публикувани в електронната библиотека MedRxiv, преди да преминат независима оценка.
Няма изследвания и данни за връзката между имуносупресивните препарати и еднодозовата ваксина срещу Ковид-19 на "Джонсън енд Джонсън", казват от фондацията.
"Не всички лекарства, които нашите пациенти приемат, показаха значително въздействие върху реакцията към ваксинацията", каза д-р Дейвид Карп, президент на Американския колеж по ревматология.

"За щастие не сме получили сигнали за безопасността на ваксините срещу Ковид-19 от пациенти с автоимунни и ревматични заболявания, така че не бива да има притеснения от тях за прием на трета доза", каза още той.