Български учени ще изучават взаимодействието на коронавирусите с тъканите и органите
Секция: Наука
22 Януари 2022 15:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Български учени ще изучават взаимодействието на коронавирусите с тъканите и органите

/КРОСС/ Български учени започват работа по нов проект и ще изучават основните характеристики на коронавирусите, както и тяхното взаимодействия с тъканите и органите на тялото. Това каза за БТА проф. Христо Найденски от Българската академия на науките.

Проектът е със заглавие "Коронавирусни инфекции - взаимодействие на клетъчно и гостоприемниково ниво в светлината на концепцията "Едно здраве". Финансиран е от Фонда за научни изследвания към МОН, обясни Найденски.
По думите му това ще бъде мултидисциплинарно изследване като работата ще протече в лаборатории към департамента по Инфекциозна микробиология.
В рамките на проекта предстои да бъде създадена лаборатория с ниво на безопасност BSL2+.
Екипът, който ще работи по проекта, включва специалисти с богат експериментален опит от специалностите хуманна и ветеринарна медицина, фармация, биология, биофизика и др., допълни Найденски.
По думите му партньор по програмата е и Институтът "Пастьор" в Атина. Професорът допълни, че в продължение на 36 месеца ще се изпълняват множество научни задачи, като ключов въпрос е да се изяснят патогенезата и механизмите на наблюдаваното увреждане на тъканите на известните коронавируси (CoVs, в т.ч. и SARS-CoV-2).