TasteAtlas: Българската баница сред най-вкусните ястия в света
Секция: ЛЮБОПИТНО
23 Януари 2022 07:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
TasteAtlas: Българската баница сред най-вкусните ястия в света

/КРОСС/ Кулинарният пътеводител и енциклопедия на най-добрите вкусове по света. TasteAtlas е световен атлас на традиционни ястия, местни съставки и автентични ресторанти. В каталога му присъстват над 10 000 храни и напитки - популярни, както и забравени вкусове и аромати на градове, региони и села по света.

Сега в обсега на вниманието му попада и популярното българско ястие „баница".

„Баницата е традиционно българско ястие, което се приготвя чрез напластяване на листове от намаслено фино тесто със смес от яйца, кисело мляко и бели сирена, за да се получи простата и класическа версия на ястието. Освен с класическия пълнеж от сирене, тази баница може да се приготви с безброй различни пълнежи, както солени, така и сладки", пише TasteAtlas.

Особено популярни според описанието на сайта са баниците със зеленчуков пълнеж, като например зелник. Той може да се направи с пълнеж от зеленолистни зеленчуци като спанак, коприва, невен, магданоз и зеле. Празникът пък се прави с праз, а лучник е вид баница с пълнеж от лук. Когато става въпрос за сладки варианти на баницата, има тиквеник, приготвен с тиква, разновидност с ябълков пълнеж, щрудел или млечна баница - приготвена чрез накисване на тестени листове със смес от мляко, яйца, захар и ванилия.

„Понякога българите поставят в баницата късметчета, монети или хартийки, на които са написани желания - практика, особено популярна през празничния зимен сезон", пише още TasteAtlas. „Обикновено баницата се сервира като ястие за закуска с кисело мляко или боза".