Един милиард лева се предвидени в Бюджет 2022 за ваучери за храна
Секция: ИКОНОМИКА
23 Януари 2022 10:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Един милиард лева се предвидени в Бюджет 2022 за ваучери за храна

/КРОСС/ Един милиард лева се предвидени в Бюджет 2022 за ваучери за храна. Това става ясно от публикувания в петък законопроект, който трябва да влезе в сила от 1 април. С тази социална придобивка работниците и служителите вече ще могат да плащат и комунални услуги.

Сумата от 1 милиард лева за ваучери, които работодателите осигуряват на своите служители, надхвърля сериозно тази в предишните бюджети. Още преди публикуването на проекта на финансова рамка за тази година, вицепремиерът Корнелия Нинова анонсира промяната по време на заседание на икономическата комисия:

„В помощ на работниците е увеличението на ваучерите от 80 на 200 лв., с които ще може да се заплащат най-общо казано комунални услуги, не само храна - вода, ток, парно и т.н.".

Възможността работодателите да осигуряват ваучери за своите служители е уредена в Закона за корпоративно облагане. Заради липсата на действащ бюджет тази година, нормативната уредба трябва да бъде прецизирана от 1 април. Затова преди дни от финансовото министерство призоваха и операторите на услугата, и работодателите и служителите им за търпение, докато не бъдат готови всички необходими текстове.